Translate

dijous, 11 de juliol del 2013

Com calcular el centre de gravetat d'un plànol?


El perímetre que cal tenir en compte per considerar el centre de gravetat d’un plànol és el que resta quan es deixa fora tot allò que no és dins la vivenda o local un cop que tanquem portes d’accés, portes de balcons o terrasses i finestres.
 
Si treballem en un espai amb diferents plantes, prendrem el plànol de cadascuna per buscar el centre una per una, que no té per què coincidir ja que poden ésser de diferent forma o tamany.
 
Quan el plànol té una forma quadrada o rectangular tan sols cal traçar-ne les diagonals. Allí on s’uneixen es troba el centre de gravetat.
 
Quan és triangular, s’ha de dibuixar una línia des de cadascun dels vèrtex fins al mig del costat que queda davant. El centre de gravetat es troba on s’uneixen aquestes tres línies resultants.
 
Els plans irregulars i complexos solen presentar més problemes des del punt de vista del Feng Shui.
 
Per trobar el seu centre de gravetat –programes informàtics usats per arquitectes, decoradors i dissenyadors a banda– es poden fer servir alguns mètodes com la plomada o l’equilibri de masses.
 
En tots dos casos, s’ha de retallar el plànol en qüestió –deixant fora tot allò que no queda dins un cop tanquem portes i finestres- en un material rígid com cartró o cartolina gruixuda.
 
Si es fa servir el mètode de la plomada, cal clavar en una cantonada una agulla de cap a la qual s’hagi lligat un pes al final d’un fil, subjectar l’agulla deixant que la plomada caigui lliurement i dibuixar el seu recorregut. Tot seguit, fer el mateix amb la cantonada adjacent. Allí on s’uneixen els dos recorreguts es troba el centre de gravetat.
 
Si s’empra el mètode de l’equilibri de masses, es punxa el plànol amb una agulla i s’observa si el plànol roman en equilibri. El punt en què l’agulla aconsegueix que el plànol no s’inclini cap a cap banda assenyalarà el centre de gravetat.

Articles relacionats: