Translate

dilluns, 20 de juny del 2022

Més enllà del Feng Shui: Una mica d'aire fresc

Escric aquest article amb una temperatura de 31º C a l’exterior i de 27º C a l’interior. I és que enguany l’estiu ha arribat abans d’hora i tots mirem de trobar la manera de suportar la calor de la millor manera. Vet aquí alguns consells.

Segons la bioconstrucció, que procura els ambients saludables de la forma més sostenible possible, una persona necessita de 30 a 60 m3 d’aire fresc per hora.  D’una part, perquè cal garantir que es disposa de prou oxigen i d’una quantitat de CO2 que no resulti perjudicial per a les persones. De l’altra, perquè així s’eliminen les males olors i es regula la humitat i la proliferació de gèrmens.

Contra la calor, ventilar i refrigerar. Pel que fa a la ventilació, a l’estiu, preferiblement de nit, seran necessaris de 12 a 20 minuts per aconseguir-ho si es fa de forma creuada; és a dir, amb un corrent d’aire entre finestres o portes obertes. Això suposarà la renovació completa de l’aire d’una habitació.

Pel que fa a la refrigeració, l’aire condicionat consumeix molta electricitat i no regula la humitat; ans al contrari, resseca l’ambient.

Els anomenats sistemes passius resulten els més adequats per aconseguir una temperatura interior òptima. Consisteixen en evitar les superfícies envidriades; protegir-se dels bats de sol amb tendals, porxos, persianes...; i reduir la il·luminació i l’ús d’electrodomèstics i aparells elèctrics, ja que sempre aporten una certa càrrega tèrmica.

Si fa molta calor, esdevé interessant valorar l’opció la construcció d’un pou provençal, que permet mantenir l’habitatge més fresc a l'estiu i més càlid a l'hivern. 

Aquesta tècnica es basa en aprofitar l'energia acumulada al subsol, que, a partir dels dos metres de profunditat, es manté més o menys constant al llarg de tot l'any i correspon a la temperatura mitjana de la zona.

Consta d’una presa de captació d’aire, a 1 o 1,5 m de la casa; de filtres al punt d’entrada d’aire al sistema per purificar l’aire que entra; d’un conducte soterrat per on la temperatura del subsol arriba a l’aire que circula per l’habitatge; d’un punt de drenatge per evacuar la possible aigua que s’hagi pogut crear per condensacions; i d’un element que impulsa la circulació de l’aire perquè arribi a l’interior de l’edifici.

Ja ho sabeu i, per si de cas, com diu una dita popular, al sol sense barret, ni quan fa calor ni quan fa fred.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada