Translate

dissabte, 20 d’abril del 2024

Més enllà del Feng Shui: Una escriptura femenina

S’acosta la diada de Sant Jordi i us vull recomanar un llibre de M. Eugenia Manrique: Mano de mujer. Método y arte de la caligrafía japonesa (Kairós), que tot just va presentar la setmana passada a Barcelona acompanyada d’Agustín Pániker, el seu editor.

“Mano de mujer” es refereix a l'hiragana, una escriptura creada per les dones japoneses durant el període Heian (entre l’any 794 i el 1185, amb capital a Kioto) per poder expressar-se en la seva veu, quan se'ls va impedir aprendre els kanji. 

Després d'un repàs a la història de l'antic Japó i a l'art de la cal·ligrafia, l’autora s’endinsa en l'origen d'aquesta escriptura cal·ligràfica lliure i expressiva, entesa com a iniciació al shodo o «camí de l'escriptura»; un art que es descriu com un mitjà per cultivar l'ésser interior, a través del qual s'assoleix un estat meditatiu de quietud mental i harmonia. 

El lllibre mostra amb detall com començar l'aprenentatge de l'hiragana.  Inclou els models dels 46 kana que el conformen i acaba amb l'antic poema iroha, reflex del sentir de la impermanència, en què es contenen sense repetició totes les síl·labes de l'hiragana.

Manrique, nascuda a Veneçuela i afincada a la capital catalana, és llicenciada en Belles Arts. Va estudiar pintura tradicional xinesa a la Xina i el 2014 va rebre el gran premi de Sumi-e a l’Exposició Internacional de Cal·ligrafia i Pintura Xinesa del Museu d’Anshan (Xina). L’any 1990 va obtenir el Bronce Price, premi de pintura Osaka International Triennale, al Japó. Experta en cal·ligrafia i pintura tradicional, doncs, imparteix classes de pintura oriental a Barcelona.

Altres llibres seus són Pintura Zen: Método y arte del Sumi-e; Palabras con corazón; Arte, naturaleza y espiritualidad: Evocaciones taoístas; i Sabiduría de la Antigua China. Proverbios, cuentas y leyendas del Chéng Yu.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada