Translate

divendres, 27 de maig del 2022

Feng Shui: De somnis i gàbies


Deu ser cosa de la deformació professional, però, de tant en tant, m’agrada veure els programes de reformes que fan al canal de televisió Divinity.

Un d’ells és diu La casa de tus sueños (en anglès, Love it or list it), en què una decoradora i un agent immobiliari competeixen per veure si la primera se’n surt que els propietaris d’un habitatge no marxin de casa seva gràcies a la seva intervenció o si el segon aconsegueix que decideixin vendre-la per anar a un espai que els ha trobat ell.

Tots els episodis segueixen el mateix patró i solen presentar situacions recurrents. Així, els protagonistes se solen queixar que no tenen prou lloc perquè la seva llar se’ls ha quedat petita després que la família ha augmentat. I el cas és, però, que la casa és enorme i que, tot sovint, està desaprofitada i/o desendreçada. Total, que conec a molta gent amb pisos petits de ciutat que ja voldrien viure en un lloc tan gran com el més petit de tots els que hi surten.

No fa molt, mentre reflexionava sobre això, vaig topar-me amb la feina d’un fotògraf anomenat Benny Lam. En concret amb la sèrie Trapped (Atrapats). L’any 2017 la revista National Geographic en va publicar un reportatge. A la foto que acompanya aquest post podeu veure una de les seves fotografies.

Retrata les anomenades “cases taüt”, en què viuen més de 200.000 persones a Hong Kong. Lam en va visitar més de cent i descriu la seva experiència així: “Aquell dia vaig arribar a casa i em vaig posar a plorar”. I és que es tracta d’habitacles minúsculs, d’1’5 metres quadrats de mitjana, fruit de la subdivisió il·legal d’apartaments petits a causa dels alts preus dels lloguers.

En una de les fotografies, podem veure com en una d’aquestes cel·les, conviuen, com dins d’un armari, un llit que no permet estirar bé les cames, peces de roba, un televisor, productes de neteja i alguns aliments. En un altra, a la cuina minsa hi ha la rentadora i la roba estesa i, en un racó, al costat del menjar a punt per cuinar, l’inodor amb la tapa aixecada. En un altra, veiem una habitació amb una paret dividida en vertical en caixes amb parets de malla, ben bé com gàbies d’un galliner que corresponen, cadascuna d’elles, a una trista llar.

Som en un món de contrastos, no tant sols entre països sinó també dins d’una mateixa ciutat. Així, a Hong Kong, hi conviuen els articles de luxe i els gratacels amb cases que són taüts.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada