Translate

divendres, 23 de juny del 2023

Més enllà del Feng Shui: Treballar amb la terra

Coneixeu la fundació Hope!, que vol dir “Esperança!”? Us animo a visitar la seva pàgina web: hoperevolution.earth/

Proposa una agricultura regenerativa, que consisteix en substituir el sòl llaurat per l’estructurat. El primer no reté l’aigua; el segon, sí. És més, per cada u per cent de matèria orgànica que afegim a la terra, aquesta, com una esponja, acumula fins a 160.000 litres d’aigua més per hectàrea.

Aquest sistema consisteix en:

- No llaurar ni fer servir pesticides. D’aquesta manera s’augmenta la diversitat i apareixen plantes que fixen hidrogen i nutrients per als cultius.

- Facilitar la pastura de ramats de bens per augmentar la matèria orgànica i la fertilitat del sòl.

- En lloc de cremar les restes de poda, les tritura i les aprofita com adob.

Alguns avantatges de l’agricultura regenerativa són:

- Una producció ecològica.

- L’adaptació a la calor extrema i al patró de sequeres seguides de diluvis. El sòl viu (plantes, insectes, microorganismes, fongs) emmagatzema l’aigua i la vegetació el protegeix de la calor evitant la sequedat. Un terra cobert d’herba o de palla, fins i tot a ple sol, pot estar 20ºC més fresc que si no està cobert. Quan plou molt, no s’erosiona.

- Lluita contra el canvi climàtic. Aquests camps refreden el planeta. El sol viu genera humitat ambiental, que baixa les temperatures i, a gran escala, atreu la pluja. El 40% de les pluges provenen del baf que expulsen les plantes, l’anomenat “cicle curt” de l’aigua.

- Els agricultors redueixen despesa (per exemple, en productes agroquímics), augmenten guanys, fan front a la sequera i els preus dels aliments baixen.

Aquest sistema es va aplicar l’altiplà de Loess, a la Xina, que va passar de desert a verger. Segons el Banc Mundial, més de dos milions de persones van sortir de la pobresa.

Potser cal deixar de pensar en com gestionar l’escassedat i començar a contemplar com treballar per a l’abundància. 

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada