Translate

divendres, 18 d’abril del 2025

Més enllà del Feng Shui: Lluna i farigola

La benedicció de palmes, palmons i llorer va assenyalar, diumenge passat, l’inici de la Setmana Santa. Per a algunes persones representa encara una commemoració religiosa; per a d’altres, tan sols una oportunitat de fer vacances i menjar mona. Tanmateix, un cop més, els cicles de la lluna ordenen la vida de tothom siguin quines siguin les seves creences i devocions. És per això que les dates d’aquesta celebració varien d’any en any. Així, el Diumenge de Rams sempre s’esdevé el primer diumenge de Lluna plena després de l’inici de la primavera.

En aquesta festivitat es commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem durant la Pasqua jueva i els jueus la festegen amb la primera lluna plena de primavera, amb independència del dia de la setmana en què caigui. És per això que al Concili de Nicea (any 325) es va establir que l’inici de la Setmana Santa cristiana cauria sempre en diumenge i que mai no havia de coincidir amb la festa jueva.

Religions a banda, hi ha tradicions populars que també van lligades a aquest període. La tradició afirma que és el millor moment per agafar i assecar farigola perquè no perdi ni la flor ni les propietats. Aquestes en són moltes. Des de l’antiguitat grecoromana se n’apreciava la seva capacitat guaridora com a antibiòtic natural i diuen que a l’Edat Mitjana se’n solia posar un ramet sota el coixí per dormir bé i no tenir malsons.

Els seus usos es poden ampliar a la cuina, ja que es troba present en moltes receptes tradicionals, des de les famoses sopes fins a guisats o formatges. I posseeix moltes propietats terapèutiques, especialment per tot el que fa referència a l’aparell respiratori.

La farigola és antiviral, antibacteriana, immunoestimulant, expectorant i energitzant. Inhalar el seu oli essencial en un difusor beneficia els temperaments nerviosos i/o que tendeixen a la negativitat i ajuda totes aquelles persones mancades d’entusiasme o de voluntat.

Diu la dita: “Divendres Sant, a collir farigola al camp!”.

www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada