Translate

divendres, 26 d’octubre del 2018

Més enllà del Feng Shui: Nens i natura


El meu article de la setmana passada parlava dels beneficis dels anomenats “banys de bosc” (en japonès, Shinrin-yoku), que consisteixen a passejar amb calma pel bosc, gaudint de l’experiència, sense pressa i atents a les nostres sensacions i a la nostra respiració.

Al Japó s’ha fet, i es fa, molta recerca científica sobre la incidència d’aquesta activitat en el benestar i en la salut.

Entre diversos estudis realitzats, resulta molt interessant els descobriments relatius als efectes positius per als infants, ja que repercuteixen tant sobre aspectes psicològics i acadèmics com en la salut.

Quan els nens i nenes mantenen contacte diari amb la natura:

- El seu sistema immunitari es reforça i les infeccions disminueixen.

- S’alleugen els trastorns del son.

- S’estimula el cervell i les emocions.

- Es facilita el seu desenvolupament motriu.

- Augmenta la seva percepció dels detalls.

- Millora les seves capacitats de concentració i d’aprenentatge cognitiu.

- Es redueixen els símptomes del Trastorn per Dèficit d’Atenció (THDA).

Una de les meves àvies, nascuda l’any 1919, va tenir el privilegi d’anar a estudi a l’Escola del Bosc, nascuda a iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, inspirada en els moviments pedagògics republicans i liderada per Rosa Sensat segons els principis de l’anomenada Escola Moderna.

Aquesta donava molta importància al respecte pels infants i els seus interessos, a una vida propera a la natura, a la higiene, a l’educació física, al joc i al treball i a l’apreci de la bellesa. L’expressió corporal i la música hi tenien un paper força rellevant i la majoria de les classes es feien a l’aire lliure.

La meva àvia sempre en parlava amb molta estima i una certa nostàlgia. De vegades, ens sembla que hem evolucionat molt quan, a poc que reflexionem, hi ha coses que involucionen abans que tornem a inventar la sopa d’all.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dimecres, 24 d’octubre del 2018

Més enllà del Feng Shui: La medecina del bosc


No us ha passat mai que, quan us sentiu estresats o desanimats, el cos us demana sortir a la natura?

Al Japó, des de l’any 1982, l’Agència Forestal disposa de 62 centres oficials que organitzen el que anomenen “bany de bosc” (en japonès, Shinrin-yoku). Consisteix en dues hores de passeig tranquil pel bosc, amb exercicis respiratoris guiats per monitors.

Aquesta activitat es va inspirar en les tradicions sintoista i budista, les quals aposten per la comunicació amb la natura mitjançant tots els sentits. Des del 2004, el Govern japonès ha invertit molts diners en la recerca científica sobre els seus efectes terapèutics.

Abans i després de la sessió, es mesuren diverses variables fisiològiques dels participants. Les anàlisis fetes fins ara demostren que aquestes passejades beneficien el sistema nerviós, preveuen diversos desordres (com l’obesitat, la diabetes tipus 2, les malalties cardiovasculars i el síndrome metabòlic) i redueixen la tensió, la ira, l’angoixa, la depressió i l’insomni.

D’altra part, Qing Li, immunòleg de l’Escola de Medicina de Tòquio, ha trobat que els banys de bosc augmenten en gran mesura la concentració de cèl·lules NK (de l’anglès natural killer) o, el que és el mateix, una mena de glòbul blanc que lluita contra les infeccions i el càncer.

L’antropòleg i fisiòleg Yoshifumi Miyazaki, de la Universitat de Chiba n’ès un gran divulgador. Si us interessa el tema us convido a llegir el seu llibre “Shinrin Yoku. Baños curativos de bosque”, editat per Blume.

Al Japó es calcula que els boscos ocupen un 67% de la superfície del país. A casa nostra no cobreixen pas tan territori però, per sort, gaudim d’espais naturals magnífics que permeten aquesta immersió. Per alleujar l’estrès, res millor que una caminada pel bosc un cop per setmana.


fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

divendres, 19 d’octubre del 2018

Feng Shui viscut: A cop d'ull


Ahir, a les xarxes, proposava aquesta imatge per comentar-la des del punt de vista del Fengshui. A tots els que hi van aportar la seva opinió, moltes gràcies!! Tots els comentaris han estat valuosos.

Veureu, gairebé tothom ha estat d’acord que aquest interior és bonic. Cal tenir en compte, però, que, tot i que la bellesa és un dels requisits indispensables per tal que hi hagi una bona energia, no ho és tot i cal considerar d’altres aspectes.


Alguns dieu que manca llum a la part de dalt. Penso que per aquest cantó no hi ha problema. Per descomptat que és molt important disposar de llum natural però aquest espai en disposa i a dalt s’aprecia una claraboia fantàstica.

D’altres, apunteu cap a l’escala i, efectivament, presenta algunes coses millorables segons Fengshui: no ofereix una imatge de solidesa i la barana transparent (com si no n’hi hagués) no ajuda.

Aquesta barana "inexistent", al pis de dalt, contribueix al fet que l’energia s’escapi (com alguns bé diuen), com també ho fan les portes al fons (invisibles de dalt a baix). Penseu que si, a més, la foto està feta des de la porta d’entrada (que no ho sé segur), l’energia marxa de l’espai tan bon punt hi arriba, cap al jardí.

Si bé és cert que les làmpades, molt vistoses, distreuen una mica l'atenció (icap a on va l'atenció, va l'energia), em fa l'efecte que el poder d'atracció del jardí, al fons, és molt fort.

Per tant, els seus habitants poden experimentar les conseqüències de no retenir bé l’energia a casa seva. Això es tradueix en dificultats econòmiques (o, almenys, els diners marxen més ràpid que no pas entren), en molèsties físiques (cansament, insomni, etc.) i en problemes de relació.

Pel que fa a la llar de foc, si bé és cert, que dóna caliu i que és maca, s’ha de considerar que hauria d’estar ben ubicada segons Fengshui.

Penseu que només faig alguns comentaris que surten de l'observació de l'espai. I ja hi trobem molta feina a fer...

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dimarts, 2 d’octubre del 2018

Més enllà del Feng Shui: De calors i xafogors


Un dels factors que fan que un edifici sigui més o menys saludable és el seu ambient interior, determinat tant pels materials i els sistemes de construcció i de climatització com pel clima exterior.

Resulta més o menys adient per a la salut segons la qualitat de les partícules que el conformen, segons el que s’anomena “electroclima” (camps magnètics, etc.) i segons la temperatura i  la humitat. És d’aquests dos darrers aspectes que vull parlar avui.

Pel que fa a la temperatura d’un interior, aquesta és, segons els experts, l’òptima per a l’ésser humà:

-         Dormitori: entre 15 i 17ºC.
-         Sala d’estar: entre 18 i 22ºC.
-         Cuina i espais d’activitat no molt intensa: entre 18 i 20ºC.
-         Bany: entre 20 i 23ºC.
-         Despatx: entre 18 i 22ºC.
-         Espais de treball amb activitat física intensa: entre 15 i 17ºC.

Pel que fa a la humitat interior es recomana que estigui entre el 40 i el 60%.

Està condicionada per possibles fonts d’humitat, per la temperatura  interior, pel sistema de  calefacció, per la ventilació, pels materials de construcció i pel nombre de persones que comparteixen l’espai.

Per a un bon ambient interior, a més, esdevé fonamental una bona ventilació per garantir que l’aire contigui prou oxigen i, de pas, per eliminar males olors, regular de forma natural la humitat interior i, així, evitar l’aparició de gèrmens. Una persona necessita de 30 a 60 m3 d’aire fresc per hora.

Diàriament, en un habitació amb ventilació creuada (porta i finestra i obertes), cal ventilar

-         A l’hivern, de 2 a 4 minuts.
-         A la primavera i a la tardor, de 4 a 10 minuts.
-         A l’estiu, de 12 a 20 minuts.

Tingueu en compte, doncs, que regular la temperatura i la humitat de casa vostra i ventilar-la bé porten un ambient interior més sa.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com