Translate

dimarts, 18 de desembre del 2018

Feng Shui: Ordre extern, ordre intern


Mai no em canso de dir que una llar endreçada equival a un cap endreçat tot i que el mèrit d’aquesta afirmació no és meu.

Molts ja sabeu que abans d’aplicar Fengshui en un lloc, cal netejar i posar ordre, com quan preparem un terreny abans de crear-hi un hort. Aquesta idea, però, no és exclusiva d’aquesta disciplina.

Per exemple, segons la filosofia zen (una escola de budisme nascuda a la Xina que es va propagar a Vietnam, Corea i Japó abans d’arribar, al segle XIX, a Occident), si al teu entorn hi ha desordre, també n’hi ha a la teva ment. Per tant, netejar els espais vitals ajuda a foragitar el caos extern i intern.

Per això, a molts temples i comunitats budistes hi ha una tasca anomenada “soji”, que es fa a primera hora del matí, abans de la pràctica de la meditació. Consisteix a fer tasques durant vint minuts per netejar l’exterior abans d’aquietar l’interior.

Una variació d’aquesta mateixa pràctica, anomenada “o-soji” s’aplica a les escoles japoneses, en què no hi ha personal de neteja, ja que són els alumnes de primària i secundària els qui escombren, treuen la pols, serveixen el menjar, renten els plats bruts i higienitzen els banys. Deu ser per això que, al Mundial de Futbol de 2014, el món es va sorprendre que uns seguidors japonesos es posessin a netejar les grades després d’un partit.

Segons Marie Kondo (autora del “best seller” “La magia del orden”) “la neteja és l’acte d’enfrontar-se un mateix”. A l’obra de teatre “EVA”, de T de Teatre, que es va poder veure al Centre Cultural de Valls a la temporada 2017-2018, hi ha un personatge que encarna aquest concepte amb ironia. Fa revisió del seu armari amb l’ajut d’un japonès molt filosòfic al mateix temps que desenterra vells fantasmes. I és que també diu Kondo: “Les vides d’aquells qui endrecen completament i d’un sol cop, canvien dramàticament sense excepció”.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dilluns, 10 de desembre del 2018

Més enllà del Feng Shui: Sons terapèutics


Fa uns mesos vaig conèixer una persona amb una missió molt especial, la de donar a conèixer i explicar per què els sons produïts per la natura són importants per al nostre equilibri i per a la nostra salut física i mental.

Es diu Eva Julián, musica, compositora i etnomusicòloga. Es defineix com a dissenyadora d’ambientacions sonores terapèutiques, especialitzada en Bioacústica i en l’aplicació curativa dels sons naturals. Fa recerca en aquest àmbit des de fa més de 27 anys i més de 5.000 persones han gaudit dels seus materials.

Tots els sons que ofereix han estat enregistrats a entorns naturals escollits per la seva energia i vibració, per la seva localització i/o pel seu cicle natural i triant el moment de l’any més idoni per fer-ho. Alguns d’ells són fruit de molts dies de viatge (per exemple, a l’Antàrtida) i d’hores de treball de selecció posterior. No estan tractats per embellir-los ni contenen sons afegits.

Al web www.soundandlife.com hi trobareu molta més informació (així com agenda de tallers i d’altres activitats que organitza) i, el que és més fascinant, la possibilitat d’adquirir tota mena de sons sanadors. També, la d’obtenir un disseny personalitzat.

Adverteix que, tot i que l’aplicació de so mai no substitueix un tractament mèdic, esdevé un harmonitzador de gran ajut, que contribueix a la millora dels desequilibris emocionals propis de cada dolència i a reduir-ne les molèsties físiques.

Diu Julián: “A poc a poc vaig descobrir que als sons naturals que enregistrava apareixia una estructuració peculiar de freqüències que van demostrar tenir la capacitat d’interactuar amb les meves emocions i el meu cos, sempre equilibrant-lo o brindant suport. Ara, aquestes mateixes gravacions ajuden moltes altres persones privades de la llibertat de contactar amb la natura de forma continuada.”

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dilluns, 3 de desembre del 2018

Feng Shui personal: Temps per a tu


L’astrologia condiciona però no determina. Amb això vull dir que no està tot escrit però sí que cadascú neix amb unes eines determinades que cal aprofitar per tal que la vida flueixi millor. És a dir, de les nostres decisions i accions depèn el curs de la nostra existència.

Conèixer bé el que anomeno la nostra “motxilla” (allò que hem portat amb nosaltres en arribar en aquest món) ajuda a evitar molts entrebancs. I l’astrologia, en qualsevol de les seves formes (occidental, xinesa, etc.), esdevé una eina per conèixer el nostre full de ruta, del qual, en molts casos, ens desviem a causa de la influència de l’entorn, dels pares, de l’educació... El moment vital en què ens aturem a plantejar-nos què estem fent, com hem arribat fins on som i si és això el que volíem sol coincidir amb l’anomenada “crisi dels 40” (o “dels 50”). Es tracta de l’hora en què ens afanyem a intentar fer-nos amos i senyors del nostre destí.

Sortosament, a la meva consulta, arriba força gent jove molt ben alineada amb la seva carta. Tot sovint, però, em trobo amb persones que, abduïdes pel seu present (la feina, els fills, els néts, etc.), no s’aturen a pensar que la feina pot ésser efímera, que el temps corre i que els fills i els néts es faran grans i s’obliden de si mateixes vivint la vida dels altres.

És important cercar estones per reflexionar, per reconnectar amb la nostra essència, per cercar ajut i, en definitiva, dedicar-nos-les, què caram, perquè ens les mereixem. És més, si no estem bé, tampoc ho està la gent del nostre voltant.

La cultura judeocristiana en què hem crescut ens ha inculcat que viure és patir i que, com més sofriment, més sants i més bons. No us ho creieu. És cert que l’esforç, amb mesura, té el seu valor positiu i que, de vegades, hi ha mals que no es poden evitar però no hem vingut pas a passar-ho tan malament.  

Dostoievski va escriure “L’home es complau en llistar les seves penes però mai les seves alegries”. Potser podríem començar a fer-ho.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com