Translate

divendres, 16 de novembre del 2018

Més enllà del Feng Shui: Calefacció i salut


La dita “Per tots Sants desa el vano i treu els guants” fa molts anys que era ciència ficció. Enguany, però, alguns dies abans ja ha calgut fer servir peces d’abric i engegar la calefacció.


Ara bé, què ha de tenir un sistema de calefacció per ésser saludable?

Primer de tot, s’ha d’aclarir que una climatització eficient passa per la reducció del seu ús,  ja que, segons l’arquitectura bioclimàtica, la calefacció mai no hauria de fer-se servir de manera continuada sinó en moments puntuals.

Segons aquest sistema de construcció, cal dissenyar els edificis tot tenint en compte el clima i fent servir els recursos disponibles per intentar reduir el consum d’energia; per exemple, mitjançant l’aprofitament del sol o d’altres energies renovables, com la geotèrmia (que aprofita la temperatura constant del subsòl poc profund), l’energia eòlica o la de biomassa.

Dit això, una calefacció saludable, entre d’altres coses, ha de:

Millorar, i mai empitjorar, l’estat físic (circulació, respiració,...) i psíquic (benestar, vitalitat...) de les persones.

Garantir un bon nivell d’oxigen (per exemple, cal anar en compte amb les combustions).

Mantenir un equilibri entre temperatura i humitat de l’aire.

Ha de resultar fàcil de netejar.

I no ha de:

Generar males olors ni soroll ni camps elèctrics i/o magnètics.


Quina calefacció triar?

Bomba de calor:

Avantatges: Surt bé de preu. Escalfa de forma ràpida i fàcil.

Inconvenients: Aquest sistema de propagació d’escalfor esdevé poc eficaç. Remou l’aire, en genera corrents i aixeca pols i contaminació. No regula la humitat i, per tant, resseca l’ambient.

Radiadors:

Avantatges: Són econòmics perquè, juntament amb la bomba de calor, resulten el tipus de calefacció més convencional.

Inconvenients: Transmeten l’escalfor de manera poc eficaç. Ho fan per radiació (un 35%) i per convecció (un 65%) -la convecció consisteix en transportar l’energia calorífica per efecte del moviment d’un fluid-. A més, com les bombes de calor, ocasionen corrents d’aire que aixequen pols i contaminació.

Plaques radiants:

Avantatges: Transmeten la calor mitjançant radiació (un 70%) i només un 30% per convecció.

Inconvenients: Com que són metàl·liques, distorsionen el camp magnètic. A més, les pintures que se solen fer servir per cobrir-les són sintètiques i emeten contaminants atmosfèrics i augmenten la càrrega electrostàtica.

Radiació (inclou la llar de foc, l’estufa russa, l’estufa de biomassa i la paret radiant):

Avantatges: Es pot qualificar com el sistema més òptim, tant per a la salut com per a la butxaca. Resulta similar a l’escalfament natural pel sol.  

Inconvenients: Cal garantir que funciona correctament per tal de no patir emissions tòxiques ni males olors.

He trobat un refrany que diu “A primers de novembre, el teu foc ja el pots encendre”. Un cop més, la saviesa popular i la tradició assenyalen el camí correcte!

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada