Translate

divendres, 18 d’abril del 2025

Més enllà del Feng Shui: Lluna i farigola

La benedicció de palmes, palmons i llorer va assenyalar, diumenge passat, l’inici de la Setmana Santa. Per a algunes persones representa encara una commemoració religiosa; per a d’altres, tan sols una oportunitat de fer vacances i menjar mona. Tanmateix, un cop més, els cicles de la lluna ordenen la vida de tothom siguin quines siguin les seves creences i devocions. És per això que les dates d’aquesta celebració varien d’any en any. Així, el Diumenge de Rams sempre s’esdevé el primer diumenge de Lluna plena després de l’inici de la primavera.

En aquesta festivitat es commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem durant la Pasqua jueva i els jueus la festegen amb la primera lluna plena de primavera, amb independència del dia de la setmana en què caigui. És per això que al Concili de Nicea (any 325) es va establir que l’inici de la Setmana Santa cristiana cauria sempre en diumenge i que mai no havia de coincidir amb la festa jueva.

Religions a banda, hi ha tradicions populars que també van lligades a aquest període. La tradició afirma que és el millor moment per agafar i assecar farigola perquè no perdi ni la flor ni les propietats. Aquestes en són moltes. Des de l’antiguitat grecoromana se n’apreciava la seva capacitat guaridora com a antibiòtic natural i diuen que a l’Edat Mitjana se’n solia posar un ramet sota el coixí per dormir bé i no tenir malsons.

Els seus usos es poden ampliar a la cuina, ja que es troba present en moltes receptes tradicionals, des de les famoses sopes fins a guisats o formatges. I posseeix moltes propietats terapèutiques, especialment per tot el que fa referència a l’aparell respiratori.

La farigola és antiviral, antibacteriana, immunoestimulant, expectorant i energitzant. Inhalar el seu oli essencial en un difusor beneficia els temperaments nerviosos i/o que tendeixen a la negativitat i ajuda totes aquelles persones mancades d’entusiasme o de voluntat.

Diu la dita: “Divendres Sant, a collir farigola al camp!”.

www.montsemilian.com

divendres, 11 d’abril del 2025

Més enllà del Feng Shui: Jardins sostenibles

“Quan el darrer arbre sigui tallat, el darrer riu, enverinat i el darrer peix, pescat, només aleshores l’ésser humà s’adonarà que els diners no es mengen”, diu un proverbi de la tribu Cree, originària d’Estats Units i Canadà. L’amor per la natura és una de les coses que ens pot agermanar siguem d’on siguem. Tenir-ne cura no és només responsabilitat dels governs i de les indústries. Tots hi podem contribuir de moltes maneres. Per exemple, amb la xerojardineria.

Del grec xeros, que vol dir “sec”, consisteix en crear jardins sostenibles mitjançant l’ús de l’aigua indispensable –una quarta part de l’habitual- i la tria d’espècies adients a les condicions climàtiques i amb necessitats hídriques similars. Els seus inicis es remunten als anys 70 del segle XX com a conseqüència de la greu sequera que es va patir a l’oest dels Estats Units.

Aquests són alguns consells per crear un jardí respectuós amb el medi ambient:

Escollir varietats perennes que no s’hagin de renovar cada any.

No podar en excés i disposar de plantes de diferents alçades per conferir a l’espai un aspecte natural.

- Substituir la gespa per espècies entapissants.

Hi ha moltes plantes adequades per a la xerojardineria, com les següents, entre altres: coníferes, acàcia, garrofer, olivera, figuera, ficus, xicandra, bunguenvíl·lea, heura, àgave, aloe, sansevièria, ginesta, saüc, baladre, murta, esparreguera, kalantxoe, euphorbia, etc.

Si no sabeu per on començar:

- Observeu les característiques del terreny on el voleu crear.

- Tingueu en compte la disponibilitat d’aigua i el clima.

- Analitzeu de quina mena de sòl disposeu.

- Combineu-hi espècies per establir diferents nivells: arbres, arbustos, entapissants, trepadores i suculentes, que podeu completar amb escorça i graves decoratives.

- Instal·leu-hi un reg per degoteig.

- Informeu-vos sobre adob i insecticides orgànics.

Cal que mai no oblidem que tenir cura de la terra és tenir cura de totes les formes de vida.

Més articles sobre medi ambient i sostenibilitat:

Edificis respectuosos

Boscos amb salut

Fusta viva

Sostres vius

www.montsemilian.com

dissabte, 5 d’abril del 2025

Més enllà del Feng Shui: La felicitat que tens a mà

Hi ha vuit conceptes japonesos que ajuden a gaudir d’una bona salut, a assolir el benestar emocional i a superar reptes. Són aquests:

IKIGAI

Significa el nostre propòsit a la vida. El podem identificar esbrinant el motiu pel qual ens llevem cada matí o triant alguna cosa relacionada amb els nostres punts forts i les nostres passions.

Si us interessa aquest concepte, us recomano dos llibres escrits per Héctor Garcia i Francesc Miralles: Ikigai. Els secrets del Japó per a una vida llarga i feliç i El mètode Ikigai.

KAIZEN

Es tracta de no enfocar-nos en objectius ambiciosos sinó en petites millores diàries. No cal fer-ho tot de cop sinó pas a pas. És una manera d’evitar frustracions i assolir els nostres grans propòsits. Segons Laozi, “un camí de mil milles comença amb una sola passa”.

HARA HACHI BU

Ens convida a practicar l’alimentació conscient i la moderació i a menjar fins que estiguem un 80% plens. Això és no atipar-se i deixar d’ingerir quan ni tenim gana ni estem tips. Afartar-se obliga el cos a desgastar-se amb un digestió llarga, que accelera l’oxidació de les cèl·lules. La moderació allarga la vida i atorga energia.

GANBARU

Ens parla d’esperar resultats amb paciència i tranquil·litat. Només ens cal haver fet les coses de la millor manera que hem pogut.

WABI-SABI

Consisteix en trobar la pau en la imperfecció i, en lloc d'esforçar-nos per la impecabilitat, veure l'alegria en les imperfeccions que fan que la vida sigui única.

KAKEBO

Ens insta a fer un pressupost i a atenir-nos-hi. Quan les nostres finances són en ordre, ens sentim menys angoixats i més motivats per fer front als nostres altres objectius.

SHOSHIN

Ens anima a aprendre i a provar coses noves, sense perdre mai la mentalitat de principiant. No passa res per no saber-ho tot.

SHINRIN-YOKU

Ens crida a gaudir de la natura, a passejar per un parc, a respirar aire pur. Està científicament demostrat que redueix el nivell d’estrès i que millora el nostre estat d’ànim.

En definitiva, es tracta de trobar la felicitat que tenim a mà.

www.montsemilian.com