Translate

divendres, 14 d’octubre del 2016

Feng Shui personal: Ets tòxic/a?

(Aquest post correspon al text d'un article que vaig publicar el dia 7 d'octubre al diari El Vallenc: www.elvallenc.cat, amb el títol de "Sumar o restar")

El nom de Bernardo Stamateas potser no us dirà res a la majoria però estic convençuda que us sonarà més un llibre molt venut que es diu “Gente tòxica”. Doncs bé, Stamateas, psicòleg argentí d’ascendència grega, n’és l’autor.

Tant si un com l’altre no us resulten familiars, el que és cert és que el concepte “persona tòxica” cada vegada es fa servir més per referir-se a totes aquelles que ens compliquen la vida. Aquest llibre ensenya com reconèixer-les, com protegir-se’n i com posar-hi límits per gaudir d’unes relacions personals més saludables i positives. Hi ha d’altres especialistes que tracten aquest tema i a les xarxes socials hi ha moltíssima informació al respecte. Tanmateix, us en faré cinc cèntims.

Les persones tòxiques provoquen emocions negatives en els altres. Es queixen contínuament però solen ser molt passives i no fan res perquè les coses millorin; al contrari, posen excuses per tot (“això no es pot fer”) i es fan les víctimes (tot sol ser culpa dels altres, mai d’elles). Són arrogants, envejoses, poc agraïdes i manipuladores. També, geloses i molt absorbents. Acostumen a voler controlar els altres fent cas omís de les seves necessitats i dels seus sentiments, només centrades en si mateixes.

Segons els experts, una bona autoestima és el punt de partida per no ser-ne la víctima; també recomanen allunyar-se’n i, si això no és possible, aprendre a posar-hi límits perquè les emocions tòxiques s’encomanen i perjudiquen sí o sí.

Les persones tòxiques resten més que no pas sumen. M’explico: Es queixen de tot, sempre estan de mal humor i es fan les víctimes, critiquen tothom i són egoistes.

En canvi, les que “sumen” solen ajudar els altres, escampen energia positiva, s’esforcen en millorar i posen el cor en tot allò que fan.

Vosaltres, en quin grup esteu?



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada