Translate

divendres, 14 de juliol del 2017

Més enllà del Feng Shui: Trobar un lloc adient

Què és la geobiologia? L’etimologia grega de la paraula ens diu que aquest coneixement (logos) estudia la relació entre les energies de la terra (gea) i la vida (bio). Es refereix a les radiacions cosmo-tel·lúriques, els cursos d’aigües subterrànies, etcètera.

De ben antic, tot això ja es tenia en compte. Per exemple, al fengshui, que es practica a la Xina des de fa 3.000 anys. Sense anar tan lluny, però, els romans feien pasturar ramats de bens allà on tenien pensat de construir un nou emplaçament. Al cap d’un temps, n’analitzaven la salut del fetge per determinar si el terreny en qüestió era adient. També, els indis americans es fixaven on s’aturaven a menjar els seus cavalls. I els tuaregs situen les seves tendes allà on els seus gossos trien per jeure.

Amb el temps, aquesta disciplina ha acabat acollint l’anàlisi de tots els factors de l’entorn que influeixen en el benestar, en el creixement i en el comportament dels éssers vius, com l’electricitat i l’electromagnetisme artificials, la qualitat de l’aire i la contaminació atmosfèrica, la contaminació sonora, la il·luminació, la radioactivitat, el confort tèrmic o els materials de construcció.

Tot i que ha esdevingut una matèria que s’estudia a les universitats, no hi deixa d’haver, com en tot, molts divulgadors amb una forta manca de rigor que l’acosten gairebé a una paraciència.

Per a mi, el referent principal és Mariano Bueno, pioner en geobiologia, bioconstrucció i agricultura ecològica i autor de molts llibres sobre aquests temes.

Justament de la seva obra “El gran libro de la casa sana” (editorial Martínez Roca) extrec aquest fragment de “Las enseñanzas de Don Juan”, de Carlos Castaneda:

“Lo adecuado era un “sitio” en el suelo donde pudiera sentarme sin fatiga. (...) No cualquier lugar era bueno para sentarse o para estar en él. Había un “sitio” donde yo podia estar en las mejores condiciones. (...) El mero acto de sentarse en el “sitio” propio crea fuerza superior; en cambio el “enemigo” debilita”.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada