Translate

dilluns, 18 de setembre del 2017

Feng Shui personal: Estimar sense condicions

Fa unes setmanes ens va deixar Louise Hay, considerada pionera del que s’anomena “llibres d’autoajuda”.

El mite de Jano ens ensenya que el millor metge és aquell que s’ha guarit a si mateix i, en el cas de Hay, no pot resultar més cert. Nascuda a Los Angeles l’any 1926, la seva infantesa va estar marcada per la pobresa i els maltractaments (entre d’altres, als 5 anys va ésser violada per un veí alcohòlic i, més tard, va patir abusos per part del seu padrastre).

Va exercir de cambrera, de senyora de fer feines i de cosidora abans d’esdevenir escriptora d’èxit. Del seu propi procés d’autoconeixement i de superació, en va sortir el mètode que va anar difonent i aplicant al llarg de la seva trajectòria.

La seva publicació més coneguda és “Usted puede sanar su vida” (1984), escrit després d’haver superat un càncer d’úter.

Segons Hay, tot el que pensem i diem crea la nostra vida. Enviem els nostres pensaments a l’Univers i aquest ens els retorna en forma d’experiències.

Diu que això és molt senzill però gens fàcil d’acceptar. Tanmateix, admetre-ho ens fa ésser conscients de quines coses no volem i com hi contribuïm amb les nostres idees. Cal entrenar-se a fixar-nos en què pensem i, per tant, què creem. Suggereix que ens plantegem aquestes qüestions: Què estic pensant? Vull que la meva vida sigui això? No podem canviar les nostres idees si no sabem quines són i cal anar amb compte amb les creences limitadores, moltes d’elles inconscients i provinents de la infantesa.

Un cop detectades, recomana treballar amb afirmacions positives. Les coses que volem no vindran pensant en el que no volem ja que allò en què es posa l’atenció, creix.

Amb l’experiència d’anys de fer de terapeuta, va descobrir que la millor manera de resoldre els problemes dels seus pacients era ajudant-los a treballar l’autoestima. Amb una base com la no acceptació d’un mateix és difícil crear una bona realitat. Aconsella repetir-nos que ens aprovem i estimem (millor davant d’un mirall) i, també, estar agraïts.

Manllevo el títol d’aquest article d’una de les seves obres. Em sembla un merescut homenatge a una gran mestra i un bon lema per als temps que vivim.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dimarts, 12 de setembre del 2017

Més enllà del Feng Shui: Que la llum us acompanyi

L'energia (o chi) és vida i aquesta precisa de la llum del sol. El cert és que, malgrat que de vegades ens fem els despistats, no hi ha ni plantes ni animals d'interior. I nosaltres en som, d'animals, encara que sovint sembla que no ens en recordem.

Per això, és necessari que les persones gaudeixin de llum natural al seu espai - tant vital com laboral-. Si és així, disposaran de més i millor energia. Una il·luminació inadequada pot derivar en trastorns de la salut.

Pel que fa a la llum artificial, s’ha tenir en compte que, per obtenir la comoditat visual necessària, calen certs nivells mínims. Per fer-nos una idea, a l’estiu el sol ofereix 100.000 lux i l’ombra, 10.000 lux; una nit de lluna plena equival a 0,2 lux. En un ambient de treball (despatxos, tallers...) s’aconsella un mínim de 500 lux.

I, és més: Per a un bon funcionament del rellotge biològic, els experts aconsellen tenir en compte la temperatura del color segons l’activitat i el moment del dia. Per exemple, càlida abans d’anar a dormir.

Si es viu o es treballa en un entorn sense finestres o amb poca il·luminació -com ara, un soterrani, una nau tancada, un pis només obert a l’exterior a la façana..., resulta recomanable substituir les bombetes ordinàries per llums d'espectre complet, que emeten una llum el més aproximada possible a la solar i que es poden comprar en qualsevol establiment especialitzat. I és que a la llum blanca s’hi troben totes les freqüències visibles (colors), amb les quals tots estem sintonitzats i que ens resulten necessàries.

A més, és bo incloure en la decoració d'aquest espai interior representacions de la natura que ens acostin el més possible a l’aire lliure, como ara cartells o quadres amb paisatges que ens agradin i, fins i tot, reproduir-hi sons naturals com, per exemple, els que es troben a enregistraments especials per a la meditació, etc. No està de més, tampoc, instal·lar-hi difusors d’olors amb aromes naturals, com espígol, cítrics, te verd...

Si és el vostre cas i ho feu, veure com el benestar de les persones que hi viuen o hi treballen millora de forma ostensible.

Més consells sobre il·luminació i làmpades en aquest article.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dilluns, 4 de setembre del 2017

Més enllà del Feng Shui: Soroll i salut

Si bé és cert que la molèstia que representa el soroll varia segons cada persona, sí que hi ha, però, algunes dades objectives.

Les mitjanes de les xifres que les legislacions europees assenyalen com a límit acceptable són de 65 db (decibels) -el límit acceptat per la Organització Mundial de la Salut- durant el dia i de 55 db durant la nit.

Per fer-nos una idea: El so d’ocells equival a 10 db; una biblioteca amb poca gent, a 30 db; una nevera, a 50 db; una conversa a un metre, a 65 db; el trànsit intens, a 85 db; l’interior d’una discoteca, a 110 db; el llançament d’un coet espacial; a 160 db. El dolor arriba a partir dels 125 db.

Segons l’OCDE, Espanya és un dels països més sorollosos i, al món, 130 milions de persones viuen amb un nivell sonor superior al recomanable.

Els perjudicis causats per la contaminació sonora van des de trastorns purament fisiològics, com la disminució de l’audició, a psicològics, com nerviosisme i agressivitat, cansament, pèrdua d’atenció i un rendiment menor.

Al carrer, poc hi podem fer excepte ser-ne conscients i respectuosos amb el medi ambient i no fer més xivarri del necessari. Tanmateix, sí que podem intervenir-hi als espais on vivim i treballem considerant l’aïllament acústic.

Aquestes són algunes de les millores que es poden dur a terme, sempre segons els criteris de la bioconstrucció:

-   Parets: Cobrint-les de materials absorbents, com planxes de fibres toves de fusta, taulers lleugers o moquetes. Deixant-hi una cambra d’aire o revestint-la de materials com lli, cànem, cotó, cel·lulosa.

-   Finestres: Segellant bé juntes, unions, caixes de persianes, instal·lacions de ventilació... Un altre punt interessant és el gruix dels vidres.

-    Portes: Fixant-ne bé els marcs i reomplint-ne les obertures amb lli o cànem.

-    Instal·lacions: Triant aparells silenciosos i aïllant bé els que produeixin soroll. Les calderes de calefacció, per exemple, mai no s’han de situar a la vora dels llocs de descans i han d’anar sobre sòcols de materials elàstics per evitar la transmissió del so.

La vostra salut i la vostra pau interior ho agrairan. Ja ho escrivia Fray Luis de León: “Qué descansada vida la del que huye del mundanal ruido, y sigue la escondida senda por donde han ido los pocos sabios que en el mundo han sido!”

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com