Translate

dijous, 31 de gener del 2019

Feng Shui personal: Com preservar la pròpia energia


El taoisme, pedra angular de la filosofia i la medicina xineses, va sorgir al voltant del segle IV aC. Sota el seu abric hi trobem el fengshui, l’astrologia xinesa, el Chi Kung, el Tai Chi, l’acupuntura, entre d’altres disciplines, així com l’origen d’algunes teràpies més modernes.

Des d’aquesta visió del món, l’equilibri, l’harmonia i un bon flux d’energia (anomenada Chi) esdevenen essencials per preservar la bona salut.

Considera les emocions negatives com energies de baixa qualitat que provoquen bloquejos energètics i, en conseqüència, malalties cròniques i patologies diverses. Contempla formes d’administrar i conservar la pròpia energia.

Aquests són alguns dels seus consells per administrar, conservar i augmentar la pròpia energia:

-         Evitar l’excés de soroll (que, segons la medicina tradicional xinesa, afecta l’oïda i els seus òrgans associats: ronyons, etc); de preocupació (que perjudica el sistema nerviós); i d’exercicis violents o de treball físic excessiu (que causa problemes als tendons).

-         Mantenir els peus calents a la tardor i a l’hivern i freds a la primavera i a l’estiu. El coll, sempre calent.

-         Pel que fa a l’alimentació, recomana menjar raccions petites diverses vegades al dia més que pocs àpats abundants. També, no ingerir verdures i hortalisses crues, no menjar fruita amb l’estómac buit, no menjar abans d’anar a dormir i emprar aliments de temporada. Pel que fa a l’ordre, proposa prendre primer quelcom calent, després alguna cosa tèbia i acabar amb un aliment fred. Pel que fa a les estacions de l’any, aconsella més aliments picants a la primavera; d’agres, a l’estiu; d’amargs, a la tardor; i de salats a l’hivern.

-         Pel que fa al dormir, fer- ho de costat, amb els genolls flexionats;  a l’estiu i a la tardor, anar-hi d’hora i llevar-se d’hora; a l’hivern, anar a dormir d’hora i llevar-se tard; i a la primavera, anar al llit quan encara hi ha llum i llevar-se a l’alba

-         Meditar. Si pot ser, en família o en comunitat.

-         Pel que fa a les actituds, somriure sempre (i, amb el somriure, sentir afecte i pau) i deixar fluir el curs dels esdeveniments; mirar de parlar bé, però no massa, tot triant el què es diu i com es diu, i viure el present de forma conscient i sense encaparrar-se ni amb el passat ni amb el futur.

Deia Winston Churchill: “L’actitud és una cosa petita que marca una gran diferència”.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dimecres, 30 de gener del 2019

Feng Shui viscut: Fer lloc per a dos

El Fengshui és alhora "art" i ciència (per fer-ne un estudi aprofundit cal fer força càlculs). En la part més "artística", per dir-ho d'alguna manera, sempre cal tenir en compte la simbologia.

Si aquestes habitacions corresponen a persones adultes, tant si aquestes persones ja tenen company/a sentimental com si no, el cas és que no hi ha lloc per a aquest/a (en una de les imatges no es pot accedir al llit per les dues bandes) i la igualtat de condicions no hi està reflectida (caldria un bon accés al llit per a totes dues persones, dues tauletes, dos llums...) Això és indispensable en un dormitori de parella: fer lloc per a tots dos. Si voleu llegir més sobre Fengshui i parella, feu clic aquí.


D'altra part, s'hi observa un cert desordre i una acumulació excessiva d'elements decoratius. I cal recordar que, abans d'aplicar Fengshui, esdevé fonamental netejar, endreçar i fer el buit (desprendre's de tot allò que no és necessari o, com diria la Marie Kondo, de tot allò que no ens fa feliços). En aquest cas, tractant-se de dormitoris, aquestes qüestions encara resulten més indispensables per garantir un bon descans.

Un altre aspecte a esmenar és la presencia d'elements pendents de penjar (quadres, mirall...) i d'entrebancs. D'això en parlava al darrer post sobre Fengshui pràctic. El podeu consultar fent clic aquí

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dimarts, 22 de gener del 2019

Feng Shui viscut: Miralls, dormitoris i coses per penjar

En aquestes dues estances hi ha miralls i cal tenir en compte que no s'aconsella que, al dormitori, hi hagi miralls. 

Trobareu més consells relatius a miralls i fengshui fent clic aquí.

A més, un d'ells es troba sense penjar, en equilibri precari damunt d'un tocador. En fengshui, entre d'altres, la simbologia esdevé important i tot allò està pensat per ésser penjat (quadres, miralls, etc.) i no ho està acaba essent una representació de temes pendents. 

Si desitgeu saber més coses sobre fengshui i dormitoris feu clic aquí


Aquests són els comentaris més bàsics que es poden fer d'aquests dos espais des del punt de vista del fengshui sense realitzar un estudi aprofundit amb alguna Escola de la Brúixola, que ens permetria oferir recomanacions més concretes (sobre colors, formes, materials, etc. 

dijous, 10 de gener del 2019

Astrologia xinesa: L'any del porquet


L’any nou xinès s’iniciarà el dia 5 de febrer de 2019 i s’acabarà el 24 de gener de 2020.

Fer prediccions que serveixin per a totes les persones és inabastable perquè les energies que arriben amb aquest nou cicle influiran de manera diferent segons quina sigui la composició dels 4 pilars de cadascú.

Aquests equivalen a una carta astral feta segons l’astrologia xinesa i es calculen a partir de les dades de naixement, que es tradueixen enun pilar per a l'hora, un per al dia, un per al mes i un per a l'any.

Cada any també correspon a un pilar. El  del 2019 es composa de terra yin i del porquet.

Si bé no es poden oferir prediccions que serveixin per a tothom, sí que es poden apuntar alguns trets molt genèrics:

- Continuarà i augmentarà la tendència que fa que surtin a la llum secrets i escàndols amagats durant molt de temps.

- Pel que fa a l’economia, serà un any dominat pel conservadurisme i per la recessió, ocasionada per una certa prevenció.

-Les persones nascudes en un any regit per la Serp poden viure més conflictes que de costum amb tot el que tingui a veure amb lleis, normes establertes, convencions socials o familiars, els seus superiors o els seus ancestres (herències, etc).

-Les persones nascudes al mes de la Serp poden experimentar canvis relatius a la feina; és a dir, és possible que canviïn de lloc de treball dins d’una mateixa empresa, que canviïn d’empresa o que canviïn de tasca i, fins i tot,  de professió.

-Les persones nascudes en un dia regit per la Serp poden tenir conflictes relatius a la parella.

Si desitgeu un pronòstic personalitzat, podeu sol·licitar la vostra carta de 4 pilars escrivint a fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

dimecres, 9 de gener del 2019

Astrologia xinesa: El camí del sol


En disciplines com el Fengshui o els 4 pilars (astrologia) es fa servir, per la seva cultura d’origen, el calendari solar xinès, que, com el seu nom indica, segueix el periple d’aquest astre.

S’inicia el 4 de febrer, quan el sol es troba a 15º de la constel·lació d’Aquari i l’Ossa Major assenyala l’Est. Per a ells és l’inici de la primavera i correspon al mes del tigre.

El 6 de març, quan el sol és a 15º de la constel·lació de Peixos s’esdevé el mes del conill i, segons ells, el moment en què els trons de primavera desperten els insectes.

El 5 d’abril, amb el sol a 15º d’Àries, arriba el mes del drac i la vegetació ben vital.

El 6 de maig, amb l’astre rei a 15º de Taure, s’inicia el mes de la serp i les llavors són a punt.

El 6 de juny, amb el sol a 15º dels Bessons, comença el mes del cavall. Per a ells, el primer dia de l’estiu, que arribarà al seu màxim “Qi” (o energia), el dia 21 de juny, el dia més llarg de l’any a l’hemisferi nord.

El 7 d’agost, amb el sol a 15º de la constel·lació del Lleó, el mes del mico assenyala l’inici de la tardor xinesa.

El 7 de setembre, amb el sol a 15º de Verge, el mes del gall correspon a la meitat de la seva tardor.

El 8 d’octubre, amb el sol a 15º de Balança, arriba el fred amb el mes del gos tot anunciant el començament de l’hivern, que serà el dia 7 de novembre, en què el sol és a 15º de la constel·lació d’Escorpí i dóna pas al mes del porquet.

El dia 7 de desembre, amb el sol a 15º de Sagitari, comença el mes de la rata, en què és habitual que nevi al nord de la Xina.

El dia 5 de gener, amb el sol a 15º de Capricorn, el mes del bou porta molt de fred.

Així, segons el calendari xinès, la primavera correspon als mesos de febrer, març i abril; l’estiu, als de maig, juny i juliol; la tardor, a agost, setembre i octubre; i l’hivern, a novembre, desembre i gener.

Tot i que el seu Any Nou, doncs, encara queda una mica lluny, el nostre és ben a prop. Us hi desitjo una molt bona entrada i que la pau i l’harmonia arribin a totes les llars del món.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dimecres, 2 de gener del 2019

Més enllà del Feng Shui: Regalem-nos un ambient sa


Sabeu que la malaltita anomenada Sensibilitat Química Múltiple (SQM) afecta el 15% de la població mundial?

Aquesta consisteix en manifestar uns mecanismes de defensa de l’organisme excessius davant d’agents externs tals com productes químics o d’altres.

Els seus símptomes són molt diversos i varien segons les persones. Aquests en són alguns: mal de cap, fatiga, arrítmia, insomni, dolors, gola irritada, hipertensió o hipotensió, hipotiroidisme, pèrdua de visió o d’oïda i intolerància alimentària.

Aquesta reacció extrema acaba convertint-se en una patologia crònica que només se suavitza en acabar l’exposició als materials contaminants. Per tant, una bona higiene ambiental resulta ser la millor mesura:

-         Garantint una bona ventilació.
-         Controlant la temperatura i la humitat.
-         Protegint contra la contaminació electromagnètica.
-         Utilitzant materials no tòxics en ambients interiors.
-         Fent servir productes de neteja no tóxics.

Pel que fa a aquest darrer punt, recomanar-vos un llibre recent escrit per Suzanne Powell. Es diu “¡Cambia ya!” (editorial Sirio) i ofereix consells i trucs per preservar la nostra vida diària allunyada de determinats ingredients presents en molts cosmètics, sabons, productes de neteja, detergents i suavitzants, etc.  

Lectures a banda, recordeu què feien servir per netejar les nostres àvies. Amb bicarbonat, llimona i vinagre obraven meravelles. També, tingueu present que hi ha moltes plantes que, segons un estudi de la NASA fet l’any 1989, ajuden a netejar l’aire de tòxics. Entre elles, el potus, la sanseviera, el ficus, l’anthurium, la gerbera, l’heura, les cintes, les azalees, l’heura, la schefflera i els crisantems. Qualsevol d’elles, doncs, pot esdevenir un obsequi de Reis amb molt bones intencions.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com