Translate

dimecres, 28 d’agost del 2019

Més enllà del Feng Shui: Consells per a un son reparador


Segur que alguna vegada us heu aturat a pensar que l’ésser humà dorm durant gairebé un terç de la seva vida, una activitat que no resulta tan passiva com sembla, ja que el cos, durant el son, fa molta feina per relaxar-se, restaurar-se i reconstruir-se.

Per exemple, és quan genera més hormona de creixement, important per cremar greix i gaudir d’una musculatura sana, i el cervell aprofita que els vasos sanguinis es dilaten i estimulen la circulació per processar informació.

La quantitat d’hores que cal dormir depèn tant de l’edat com, també, de les característiques pròpies de cada persona i tan perjudicial és no dormir prou com fer-ho més del compte.

El que sí està clar és que per gaudir d’una bona salut cal descansar en les millors condicions i que les conseqüències d’una mala higiene del son mai no resulten positives, ja que provoquen, entre d’altres, minva de capacitats neurocognitives (i, per tant, menys rendiment als estudis i a la feina), un sistema immunològic més feble i propensió a patir més problemes metabòlics i endocrins.

La Medicina Xinesa Tradicional ofereix alguns consells per a un son reparador:

Mai no hauríem d’estar desperts més enllà de les 23:00 hores.

El sopar ha de ser lleuger i no ha d’incloure aliments freds, greixosos o difícils de digerir. A més, cal prendre’l amb temps suficient per anar al llit amb la digestió feta.

A la nit cal evitar els estimulants com el cafè o el te, les begudes alcohòliques o el tabac.

- Cal fugir de tot allò que activi la ment en excés.

- Abans de ficar-se al llit resulten adequats els exercicis de relaxament i respiratoris i banyar els peus amb aigua calenta. Aquest és un costum molt arrelat a la Xina.

- És important descansar en un ambient completament fosc. Depèn de la llum que rep la retina, la glàndula pineal activa o inhibeix la secreció de melatonina, que regula el cicle son-vigília.

El refranyer català també hi diu la seva: “Com un bon son no hi ha cap medicina” i “Anar a dormir sense sopar, mai cap metge ha fet llevar”.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com


dilluns, 12 d’agost del 2019

Feng Shui: Harmonia i bellesa


Hi ha qui confon fengshui amb decoració i, tot i que part de l’aplicació dels principis d’aquesta disciplina xinesa es tradueix en elements decoratius (formes, colors, materials, etc.), no són el mateix.

De la col·laboració eficaç entre un consultor de fengshui i un interiorista sorgeixen, entre d’altres, les dues qualitats esmentades al títol d’avui.

Perquè no hi ha bon fengshui sense bellesa i perquè la bellesa per si sola no ho és tot, m’encanta treballar en equip amb arquitectes d’interior.  Per sort, tinc l’oportunitat de fer-ho de tant en tant.

Un bon assessorament de fengshui abans que l’interiorista redistribueixi un espai, si es tracta, per exemple, d’una reforma integral serveix per tenir en compte aspectes formals, tals com:

-    La importància de poder transitar pel centre de gravetat d’un habitatge, sense que hi hagi parets o mobles al damunt.

-   El fet que no és bo que bany i dormitori es comuniquin directament (en qualsevol cas, poden ser contigus sempre i quan el capçal del llit no es trobi paret per paret amb l’inodor).

-    La inconveniència que les portes d’un bany i d’una cuina estiguin enfrontades.

També, qüestions no tant genèriques sinó ben específiques, a partir de l’anàlisi personalitzada d’un espai en concret, com ara:

-   On resulta adient que hi hagi portes o espais de pas.

-  Quin és el millor ús per a cada habitació.

- Quines zones són les més adequades per al descans dels seus habitants, atenent, entre d’altres, a les seves orientacions favorables.

Tot això sense oblidar mesurar les possibles geopaties o zones poc sanes a causa de les influències tel·lúriques.

Aquesta és tan sols una petita mostra de la informació que ajuda a fer d’una llar un lloc no només harmònic i bell sinó també pràctic, sa i ple de bona energia.

Al capdavall d’això es tracta, de viure en les millors condicions possibles.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dilluns, 5 d’agost del 2019

Més enllà del Feng Shui: Un temps per a cada cosa


Un llibre m’ha cridat l’atenció: “Los ritmos del cuerpo. Comprende la cronobiología para mejorar tu alimentación, el sueño y tu salud (Amat Editorial), de Marc Schwog, psiquiatre i neurobiòleg de la Universitat de París.

La cronobiologia és la ciència que estudia els ritmes biològics que influeixen en els processos vitals dels éssers vius. La idea que només tenim un rellotge biològic és errònia perquè, de fet, en tenim molts de diferents per a diverses funcions. Entre molts d’altres, el del ritme vigília-son (de vint-i-quatre hores), el de generació cel·lular (de set dies) i el d’activitat cerebral (de noranta minuts).

La teoria diu que l'alteració d’aquests cicles pot acabar en malaltia (hipertensió, insomni, obesitat, etc.) i  que, en la mesura que ens hi adaptem, la nostra vida millora. D’altra part, els ritmes del cos es tenen en compte des de fa milers d’anys en la medicina tradicional xinesa. En trobareu informació detallada a “Medicina china tradicional. Vivir sin enfermar” (Oberon), de Liu Zheng.

La cronoteràpia és l’aplicació pràctica de la cronobiologia. Sense anar tan lluny, l’any 2017 es va concedir el Premi Nobel de Medicina a J. Hall, M. Rosbah y M. Young per la seva recerca sobre aquesta matèria.

Per exemple, sabeu quina és la millor hora per fer esport? En quin moment disposem de més energia per treballar? Per què un medicament no fa el mateix efecte al matí que a la tarda? Les respostes són totes a l’obra de Schwog.

Algunes curiositats:

-         A les 4:30 hores de la matinada la nostra temperatura assoleix el seu pic més baix i a les 19:30 hores, el més elevat. Com més temperatura, més rendiment cerebral.

-         A les 6:30 hores y a les 18:30 hores la pressió de la sang està al seu nivell màxim.

-         Si voleu un rendiment intel·lectual alt i millorar la memòria a llarg termini, aprofiteu la franja que va entre les 14:30 i les 18:00 hores.

Com diu un fragment de l’Eclesiastés (Antic Testament): “Tot té el seu moment. Sota el cel hi ha un temps per a cada cosa”.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com