Translate

dilluns, 5 d’agost del 2019

Més enllà del Feng Shui: Un temps per a cada cosa


Un llibre m’ha cridat l’atenció: “Los ritmos del cuerpo. Comprende la cronobiología para mejorar tu alimentación, el sueño y tu salud (Amat Editorial), de Marc Schwog, psiquiatre i neurobiòleg de la Universitat de París.

La cronobiologia és la ciència que estudia els ritmes biològics que influeixen en els processos vitals dels éssers vius. La idea que només tenim un rellotge biològic és errònia perquè, de fet, en tenim molts de diferents per a diverses funcions. Entre molts d’altres, el del ritme vigília-son (de vint-i-quatre hores), el de generació cel·lular (de set dies) i el d’activitat cerebral (de noranta minuts).

La teoria diu que l'alteració d’aquests cicles pot acabar en malaltia (hipertensió, insomni, obesitat, etc.) i  que, en la mesura que ens hi adaptem, la nostra vida millora. D’altra part, els ritmes del cos es tenen en compte des de fa milers d’anys en la medicina tradicional xinesa. En trobareu informació detallada a “Medicina china tradicional. Vivir sin enfermar” (Oberon), de Liu Zheng.

La cronoteràpia és l’aplicació pràctica de la cronobiologia. Sense anar tan lluny, l’any 2017 es va concedir el Premi Nobel de Medicina a J. Hall, M. Rosbah y M. Young per la seva recerca sobre aquesta matèria.

Per exemple, sabeu quina és la millor hora per fer esport? En quin moment disposem de més energia per treballar? Per què un medicament no fa el mateix efecte al matí que a la tarda? Les respostes són totes a l’obra de Schwog.

Algunes curiositats:

-         A les 4:30 hores de la matinada la nostra temperatura assoleix el seu pic més baix i a les 19:30 hores, el més elevat. Com més temperatura, més rendiment cerebral.

-         A les 6:30 hores y a les 18:30 hores la pressió de la sang està al seu nivell màxim.

-         Si voleu un rendiment intel·lectual alt i millorar la memòria a llarg termini, aprofiteu la franja que va entre les 14:30 i les 18:00 hores.

Com diu un fragment de l’Eclesiastés (Antic Testament): “Tot té el seu moment. Sota el cel hi ha un temps per a cada cosa”.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada