Mentre encara estem assaborint el bon regust de boca que ens han deixat les Decennals 2021 + 1 de Valls, unes línies sobre l’ancestral festa de la llum.
No cal
que us expliqui que el dia 2 de febrer la fe catòlica celebra la festivitat de
la Mare de Déu de la Candela. El que potser no es tan sabut és que se la
considera patrona de totes aquelles persones que treballen amb l’energia (practicants
de reiki, assessors de fengshui, etc.)
Com d’altres celebracions religioses, té un correlatiu en cultures més antigues. Si les Saturnals romanes, a propòsit del solstici d’hivern, van esdevenir el Nadal i les festes amb motiu del solstici d’estiu, Sant Joan, cal mirar cap el calendari celta, vinculat als cicles de l’agricultura, per descobrir l’anomenat Imbolc.
Celebrat entre l’1 i el 2 de febrer, es troba en el punt d’inflexió en què el dia es fa més llarg i la primavera s’apropa. En aquesta data, s’encenien candeles i espelmes per ajudar la llum del sol a escalfar la terra, per tal de despertar tot allò que havia de brotar aviat.
Per als pagans era un homenatge a la deessa Brigit. Avui dia, l’1 de febrer, a Irlanda, es consagra a Santa Brígida de Kildare, considerada una de les seves patrones.
També als nostres temps, a la Catedral de Palma de Mallorca, el dia 2 de febrer té lloc la festa de la llum, un dels dos moments de l’any (l’altre és l’11 de novembre) en què els raigs del sol penetren pel finestral est i projecten els colors, blaus, vermells i grocs de la rosassa major sota la rosassa menor.
Passat i
present es fonen en les tradicions. I que així sigui per molts anys!
fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada