Translate

divendres, 28 de juliol del 2023

Més enllà del Feng Shui: El lladre de destrals

Un conte taoista explica que un pagès que havia de fer llenya no trobava la seva destral i anava, tot atabalat, amunt i avall del seu pati, cercant-la per tot arreu. Desesperat, va arribar a la conclusió que no hi havia res a fer. Segur que la hi havien robada! Una destral que era nova i en la qual havia invertit els seus estalvis! La sang li va pujar al cap i els seus pensaments es van tenyir de fosc.

Tan vermell i tan negre com estava, quan va veure que el seu veí caminava cap a ell xino xano, li va semblar que el seu pas era el d’una persona que no té la consciència tranquil·la, que el seu rostre dibuixava una expressió de culpa, que la seva salutació era la d’un lladre de destrals ple de malícia, que tenia la veu d’un malfactor que acabava d’apropiar-se d’una fantàstica destral.

Incapaç de contenir la ràbia, el camperol va creuar el seu porxo amb grans gambades per anar a esmenar la plana a aquell desvagat que, a sobre, venia a provocar-lo. Tanmateix, els seus peus es van entrebancar amb unes branques que hi havia en un racó i va caure amb tan mala fortuna que el seu nas va anar a petar contra el mànec de la seva destral, que era allà potser després d’haver caigut del seu carro tot just feia una estona.

La història no diu si es va fer gaire mal, el pobre home. Sigui com sigui l’ensopegada va ser ben bé allò que se’n diu karma instantani, o un toc d’atenció pel fet de culpar els altres sense pensar que l’error pot ser d’un mateix.

Diferents veus n’han dit la seva al llarg de la història. Vet aquí una petita mostra.

“Errar es humano, pero más lo es culpar de ello otros” (Baltasar Gracián, 1601-1658, escriptor).

“Jugar net és no culpar els altres dels nostres errors” (Eric Hoffer, 1902-1983, filòsof)

“Equivocar-se és humà. Culpar els altres és política” (Hubert Humphrey, 1911-1978, exvicepresident dels Estats Units).

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

diumenge, 23 de juliol del 2023

Més enllà del Feng Shui: Decoració Montessori

“La primera tasca de l’educació és agitar la vida, però deixant-la lliure perquè es desenvolupi”. Això afirmava Maria Montessori (1870-1952), metgessa i pedagoga, creadora del model educatiu que porta el seu nom.

El mètode Montessori va ser ideat per treballar amb canalla discapacitada i marginada, tot i que, degut als seus bons resultats, la seva aplicació es va generalitzar.

Els seus objectius són potenciar la llibertat i l’autonomia i un dels seus punts fonamentals diu que tot el que envolta l’infant és un mestre més.

Per tant, si el dormitori esdevé l’espai central on es desenvolupen nens i nenes, aquesta filosofia també té molt a dir a l’hora de preparar la seva cambra.

- Les parets s’han de pintar de colors neutres.

- El terra ha de resultar càlid i  romandre lliure d’entrebancs perquè les criatures s’hi puguin moure sense problemes i caminar descalces si així ho desitgen.

- La decoració ha de ser simple, sense sobrecarregar l’ambient. No cal dir que l’ordre i la neteja resulten imprescindibles.

- Els llits han d’anar arran de terra, sense obstacles, per facilitar que puguin sortir-ne sense cap ajut quan ells ho desitgin. De fet, tot el mobiliari ha d’adaptar-se a l’edat i a la mida dels seus petits usuaris.

- Hi ha d’haver un mirall a la seva alçada perquè es puguin observar i desenvolupar el concepte de si mateixos. El fengshui hi afegiria que és important per al seu descans que el mirall no els reflecteixi quan siguin al llit.

- Si s’hi pengen fotografies o làmines, és bo que es trobin a l’alçada dels seus ulls.

- Així mateix, tot el que mainada hagi de fer servir, ha de posar-se al seu abast com, per exemple, la roba.

- Cal disposar-hi una zona de joc, amb magatzematge per tal d’aprendre que cada cosa té el seu lloc. Es recomana, també, un racó on col·locar elements naturals com fulles, plantes, pinyes.

- A partir dels 18 mesos, ja pot comptar amb una taula i una cadira apropiades i una prestatgeria amb els seus contes preferits. En aquesta edat es poden introduir més elements decoratius però no massa més.

La finalitat d’una habitació Montessori és facilitar que nens i nenes siguin autònoms. Diuen els entesos que la quitxalla independent és més feliç i cerca, sempre, el seu creixement personal.

Més sobre dormitoris en general, en aquest enllaç.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 14 de juliol del 2023

Més enllà del Feng Shui: Melodies que guareixen

Confuci (551-479 a.C) deia que “la música produeix una mena de plaer sense el qual la natura humana no pot passar”. Nietzsche (1844-1900) afirmava que “sense música, la vida seria un error”. Dos personatges allunyats en el temps i amb diferents maneres de veure el món coincidien a pensar que la música és un llenguatge poderós.

Els primers escrits que fan referència a la influència de la música sobre el cos humà són molt anteriors, però. Es tracta d’uns papirs egipcis datats el 1.500 a.C. i descoberts per Petrie a la ciutat de Kahum el 1889.

La musicoteràpia aprofita aquesta capacitat d’influir en el cos i en la ment per promoure la salut i el benestar. Fa servir les respostes i connexions d’una persona amb la música per millorar el seu estat d’ànim, ajudar a gestionar l’estrès, reduir l’ansietat i alleujar el dolor.

L’aplicació científica de la música com a teràpia va iniciar-se als hospitals on es recuperaven els combatents americans de la Primera Guerra Mundial, quan es van contractar músics per tocar-hi.

Avui dia, aquesta forma de cura s’utilitza, molt més desenvolupada i amb una metodologia complexa i personalitzada, en el tractament de l’autisme, de la depressió o de la demència i, també, amb les persones afectades d’Alzheimer, de Parkinson, de diferents trastorns neurològics o amb discapacitats, entre d’altres.

Un científic japonès, el Dr. Masaru Emoto (1943-2014), va realitzar interessants experiments sobre la influència de la música en la cristal·lització de l’aigua. Després de sotmetre el líquid element a diferents tipus de melodies va observar com cristal·litzava. L’aigua exposada a música agradable creava cristalls bells i formats amb simetria. Tanmateix, la sotmesa a notes discordants o amb lletres negatives generava cristalls deformes i desorganitzats. Aquesta informació, unida al fet que el cos humà conté un percentatge elevat d’aigua, ens porta a la reflexió.

Si cerqueu un camí cap a la relaxació, la curació i l’equilibri potser val la pena explorar els beneficis de la musicoteràpia i deixar que una melodia guiï el vostre camí cap al benestar.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com