Translate

diumenge, 23 de juliol del 2023

Més enllà del Feng Shui: Decoració Montessori

“La primera tasca de l’educació és agitar la vida, però deixant-la lliure perquè es desenvolupi”. Això afirmava Maria Montessori (1870-1952), metgessa i pedagoga, creadora del model educatiu que porta el seu nom.

El mètode Montessori va ser ideat per treballar amb canalla discapacitada i marginada, tot i que, degut als seus bons resultats, la seva aplicació es va generalitzar.

Els seus objectius són potenciar la llibertat i l’autonomia i un dels seus punts fonamentals diu que tot el que envolta l’infant és un mestre més.

Per tant, si el dormitori esdevé l’espai central on es desenvolupen nens i nenes, aquesta filosofia també té molt a dir a l’hora de preparar la seva cambra.

- Les parets s’han de pintar de colors neutres.

- El terra ha de resultar càlid i  romandre lliure d’entrebancs perquè les criatures s’hi puguin moure sense problemes i caminar descalces si així ho desitgen.

- La decoració ha de ser simple, sense sobrecarregar l’ambient. No cal dir que l’ordre i la neteja resulten imprescindibles.

- Els llits han d’anar arran de terra, sense obstacles, per facilitar que puguin sortir-ne sense cap ajut quan ells ho desitgin. De fet, tot el mobiliari ha d’adaptar-se a l’edat i a la mida dels seus petits usuaris.

- Hi ha d’haver un mirall a la seva alçada perquè es puguin observar i desenvolupar el concepte de si mateixos. El fengshui hi afegiria que és important per al seu descans que el mirall no els reflecteixi quan siguin al llit.

- Si s’hi pengen fotografies o làmines, és bo que es trobin a l’alçada dels seus ulls.

- Així mateix, tot el que mainada hagi de fer servir, ha de posar-se al seu abast com, per exemple, la roba.

- Cal disposar-hi una zona de joc, amb magatzematge per tal d’aprendre que cada cosa té el seu lloc. Es recomana, també, un racó on col·locar elements naturals com fulles, plantes, pinyes.

- A partir dels 18 mesos, ja pot comptar amb una taula i una cadira apropiades i una prestatgeria amb els seus contes preferits. En aquesta edat es poden introduir més elements decoratius però no massa més.

La finalitat d’una habitació Montessori és facilitar que nens i nenes siguin autònoms. Diuen els entesos que la quitxalla independent és més feliç i cerca, sempre, el seu creixement personal.

Més sobre dormitoris en general, en aquest enllaç.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada