Translate

divendres, 7 d’abril del 2023

Més enllà del Feng Shui: Reparar amb or

Hi ha una anècdota que diu que un periodista va demanar a una parella d’avis com s’ho havien fet per estar junts durant 65 anys. “Vam néixer en una època en què, quan les coses es feien malbé, s’arreglaven”, van respondre.

És cert que no fa pas tants anys, per exemple, se sargien els mitjons foradats i s’agafaven els punts de les mitges amb carreres.

Avui dia la cultura dels objectes d’un sol ús, de la rapidesa i de les imposicions d’una moda canviant fa que cada vegada hi hagi més residus i que no es valorin prou determinats béns.

Per sort, va creixent el nombre de persones amb consciència que s’adonen de la importància de la reutilització. No és endebades que les botigues de roba de segona mà van en augment.

No sé si coneixeu la pràctica japonesa anomenda “kintsugi o “kintsukuroi”, que també es troba a la Xina, al Vietnam i a Corea. Significa “reparar amb or” i consisteix a arranjar una peça de ceràmica trencada mitjançant or, argent o laca amb pols d’or per enganxar-ne els trossos. Tot això, amb la idea que de la imperfecció i de la ferida pot sorgir una forma més gran de perfecció estètica.

En aquesta tècnica, doncs, hi ha implícita la filosofia del wabi-sabi, un terme japonès que expressa l’acceptació de la imperfecció i la valoració, amb agraïment, del desgast produït per l’ús.

Es pot fer un paral·lelisme amb les persones i les seves ferides emocionals. Es tracta de guarir-les de manera preciosa per esdevenir una persona més bella i més forta; com en el kintsugi, posar èmfasi en les escletxes d’un objecte en lloc d’amagar-les i transformar-lo per obtenir una peça encara més bonica que l’original.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada