Translate

dilluns, 3 d’abril del 2017

Feng Shui i astrologia xinesa: De mesos i animals

(Aquest text correspon a un article publicat el passat 31 de març al diari El Vallenc: www.elvallenc.cat)

No falla. Quan es parla d’astrologia xinesa, gairebé tothom etziba una afirmació del tipus “Jo sóc cavall perquè vaig néixer l’any del cavall” o el que correspongui.

I, si bé és cert que cada any s’associa a un dels dotze animals del zodíac xinès, no és menys veritat que aquesta denominació és relativament recent ja que només es fa servir des de principis del segle XX.

El que realment serveix als astròlegs és la composició d’aquests animals, que estan integrats per un o més elements (foc, terra, metall, aigua i fusta) i del que aquests suposen en la carta de la persona en qüestió.

En una carta de 4 Pilars (carta astral feta segons els principis de l’astrologia xinesa) l’animal de l’any representa, per dir-ho d’alguna manera, la vuitena part de la mateixa donat que a totes les cartes hi ha, com a elements fixos, tres animals més: un al pilar de l’hora, un al pilar del dia i un altre al pilar del mes.

Si a això hi sumem el fet que a cada pilar també hi ha, a més, un dels 5 elements, amb polaritat yin o yang, la cosa es va complicant. Encara més si pensem que la carta de 4 Pilars s’interpreta tenint en compte el pilar de l’any (per exemple, 2017: any del gall de foc yin) i l’anomenat pilar de la sort que toqui (per a cadascú és diferent i canvia cada deu anys).

Com sempre, en la metafísica xinesa es pot anar del més gran al més petit.  És a dir, cada any té un element i un animal però també cada mes, cada dia, cada hora, cada minut...

Així, en el calendari xinès, gener correspon al el bou; febrer, al tigre; març, al conill; abril, al drac; maig, a la serp; juny, al cavall; juliol, a la cabra; agost, al mico;  setembre, al gall; octubre, al gos; novembre, al porc i desembre, a la rata.
  
Acabem d'encetar el mes d'abril, el del drac. Curiosament -o no-, els catalans celebrem Sant Jordi i rememorem la seva llegenda, amb aquesta bèstia inclosa, en aquest mateix període.


L'I Ching, un dels llibres sagrats de la Xina, comença amb una descripció de la constel·lació del Drac alçant-se sobre l'horitzó i navegant pel cel durant la nit. Per a ells es tracta d’un ésser poderós i omniscient que pot atorgar grans coses a qui mereixi els seus favors. Per això es brodava a les túniques dels antics emperadors.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada