Translate

dilluns, 22 de maig del 2017

Més enllà del Feng Shui: De cor a cor

(Aquest text correspon a un article publicat el passat 17 de febrer al diari El Vallenc: www.elvallenc.cat)

Avui us vull recomanar un llibre preciós, que cal gaudir amb serenor: “Palabras con corazón”, de María Eugenia Manrique, editat per Kairós.

L’autora és llicenciada en Belles Arts, experta en cal·ligrafia i pintura tradicional xinesa -per la que ha estat guardonada- i imparteix classes de pintura oriental a Barcelona.

La cal·ligrafia xinesa ens acosta als orígens de la paraula i es considera el referent més antic de l’expressionisme abstracte.

Un dels seus caràcters més significatius és el que representa el cor, que ens transporta del físic a l’espiritual. En l’evolució del seu caràcter s’observa una similitud inicial a l’òrgan en qüestió fins a esdevenir-ne una simplificació de quatre traços.

En aquest sistema d’escriptura, les paraules relatives a facultats mentals o intel·lectuals, sentiments i  emocions contenen la paraula “cor”.

Així, per exemple, s’entén que la confiança és un espai sagrat per al cor i el seu caràcter es composa del de “cor” i del de “monestir budista”. O que la covardia apareix quan el cor s’allunya i és presentada pel caràcter de “cor” i el d’ “allunyar-se”.  O encara que la ira divideix el cor i s’expresa amb “cor” i “dividir”. Paraula i poesia s’hi barregen i confonen.

“Palabras con corazón” presenta 64 cal·ligrafies d’estil lliure, el que en cal·ligrafia xinesa s’anomena “estil herba”, el qual permet certa llibertat expressiva, en oposició a l’escriptura regular, més semblant a la lletra impresa. Totes elles amb “cor” en la seva composició; d'aquí, el títol.

A més, María Eugenia Manrique acompanya cada terme amb una cita ben adequada. Una mostra de la que s’inclou amb el concepte “confiança”: “ La puerta major cerrada es aquella que puede dejarse abierta” (proverbi xinès).


Deia Rabindranath Tagore que “les paraules van al cor, quan han sortit del cor” i això és el que aconsegueixen les d’aquesta petita obra d’art.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada