Translate

divendres, 3 de novembre del 2017

Més enllà del Feng Shui: El nostre lloc dins el sistema

Heu sentit a parlar mai de constel·lacions familiars? Per als qui no, es tracta d’una metodologia psicoterapèutica (creada per Bert Hellinger, nascut a Alemanya el 1925), el punt de partida de la qual és el lloc que cadascú ocupa dins del seu sistema familiar.

Encara que sembli massa simple, això és: que els pares facin el rol de pares i que els fills facin el paper de fills.

Sempre segons aquesta teràpia sistèmica, tot sovint, a les famílies hi ha un fill o una filla que actua com a pare o mare i a l’inrevés, a les parelles hi ha que sembla el fill o la filla de l’altre/a, etc. En alguns casos, les constel·lacions posen de manifest patrons que esdeven crònics al llarg de generacions fins que s’hi posa el focus i es treballa.

No endebades, els psicòlegs afirmen que aproximadament un 70% dels problemes psicològics que afecten la majoria de persones es troba directament lligat a la història i les relacions familiars.

En un taller de constel·lacions el client exposa el problema al terapeuta. Aquest dirigeix una escenificació d’aquest conflicte situant tots els implicats (amb persones que els personifiquen, per exemple), observa com se sent cadascú en el seu paper i en la seva situació i els fa interactuar i parlar per restablir l’ordre dins del sistema.

No només s’aplica a nivell familiar. Esdevé útil també per aplicar a una empresa o a qualsevol altre organització que se us acudeixi. Conec de primera mà, per exemple, el cas d’una parella que va constel·lar, amb èxit, la seva relació amb el seu habitatge per poder marxar a un de molt millor. Fins que no ho van fer, totes les temptatives de llogar un espai nou es frustraven fins i tot quan semblava que ja estava tot lligat.

La proposta de Hellinger va sorgir de la recerca feta sobre el trauma col·lectiu que al seu país va suposar l’holocaust i la transmissió del patiment i la culpa a través de diverses generacions.


Dit això, no estaria de més constel·lar el conflicte entre Catalunya i Espanya. Una proposta a afegir a la del tan demanat diàleg.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada