Translate

divendres, 29 de juny del 2018

Més enllà del Feng Shui: De geometria sagrada


Al meu post anterior parlava de mandales. Avui ho faig sobre unes figures que sovint s’hi confonen.

La geometria sagrada es refereix a les formes geomètriques que es troben presents tant a l’arquitectura de determinats llocs considerats sagrats (per exemple, les catedrals o les piràmides) com a la natura (posem per cas, als hexàgons que conformen els ruscs de les abelles o a l’espiral de les closques dels cargols).

Moltes cultures antigues (des dels primers cristians fins els hindús, els grecs o els egipcis) ja reconeixien certs patrons geomètrics a la natura i creien que corresponien als de les peces de construcció per a tot l’existent dins de l’Univers.

Plató va definir el que s’anomena els cinc sòlids platònics: tetraedre, cub, octaedre, icosaedre i dodecaedre. En parla al seu diàleg “Timeo” i hi planteja que el dodecaedre va servir Déu per crear el mapa de l’Univers. La flor de la vida (a la imatge) n’és la representació plana.

La ciència moderna dóna suport a aquesta idea ja que moltes de les formes mol·leculars que constitueixen la base de la vida corresponen, de fet, a molts d’aquests patrons identificats a l’antiguitat.

La geometria sagrada ha jugat un paper important tant a les matemàtiques com a l’enginyeria. A més, pèro, hi ha persones que treballen amb ella i afirmen que aporta beneficis a la vida quotidiana, com:

- Millorar la comprensió espacial i la capacitat visual i, en conseqüència, el pensament en tres dimensions.

- Estimular, alhora, els dos hemisferis cerebrals i facilitar que treballin junts.

- Ajudar a la meditació i a la consciència personal.

Com deia en relació als mandales, la geometria sagrada no és fengshui però és cert que a moltes persones els agrada decorar casa seva amb representacions tant de la flor de la vida com d’altres figures de la geometria sagrada.

Si aquesta simbolitza l’ordenació intel·ligent de l’Univers, d’alguna manera també pot servir per connectar-hi més profundament.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dimecres, 20 de juny del 2018

Més enllà del Feng Shui: De mandales


Els mandales estan de moda i molta gent n’acoloreix, com els nens a les escoles o els grans a les llars d’avis, però existeixen des de temps remots.

“Mandala” és un terme d’origen sànscrit amb moltes acepcions. El punt comú en totes elles, però, és la referència al cercle.

El significat que es fa servir a Occident correspon al del Budisme, el de “roda sagrada”, nucli de l’Univers. Es tracta d’un dibuix en forma d’anelles concèntriques amb figures geomètriques simètriques i amb molts colors. Originàriament, tant les formes com la paleta emprades disposen del seu simbolisme particular.

Tanmateix, aquesta figura també es troba a d’altres cultures; per exemple, a les mandorles i a les rosasses de l’art cristià medieval i a diagrames del món andí.

Tenen el seu origen, com tantes altres coses, a l’Índia. Carl G. Jung fou el primer en utilitzar-los com a teràpia. Segons ell, representen la totalitat de la ment, conscient i inconscient.

Des del punt de vista espiritual es tracta d’un centre energètic d’equilibri que ajuda a la transformació.

Dins de les moltes tècniques de relaxament orientals hi ha la de pintar-los, ja que s’associen a la meditació. Es diu que estimula la creativitat, aporta serenitat i ajuda a gestionar situacions d’ansietat. Hi ha estudis científics que així ho demostren.

Els mandales no són fengshui. Sigui com sigui, és cert que agraden a moltes persones i que es poden fer servir per decorar per la seva simbologia, per la referència a la cosa sagrada i a l’equilibri, posem per cas.

També, a molts consultors, els n’agrada posar un vora del centre de l’habitatge, per marcar-lo, ja que tant per a les cases com per a les persones esdevé un element important. Deia Aristòtil: “La felicitat és al centre exacte de dos extrems”.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

dimarts, 5 de juny del 2018

Feng Shui: Decoració i obstacles


Si, com deia Churchill, “nosaltres donem forma als edificis i ells ens donen forma a nosaltres”, no és menys cert que la decoració de casa nostra parla molt de nosaltres. Malgrat que no ho sembli o no hi fem cabal, la simbologia ens condiciona més que no ens pensem.

Hi ha algunes maneres de detectar vides amb obstacles i entrebancs de mena diversa.

Per exemple:

1.       Tot allò que no ens deixa obrir portes i finestres sense xocar.

Bé sigui perquè hi ha mobles o roba penjada al darrera o d’altres.

Si és el nostre cas, podem minimitzar aquest xoc tot eliminant allò que fa nosa o, si no és possible, col·locant un topall salvador que eviti la col·lisió.

Si la vostra existència presenta sempre frens als vostres propòsits, comenceu per fer un repàs de com obren les vostres portes i finestres i poseu-vos mans a l’obra.

  1. No podem accedir bé al llit perquè no hi ha espai.

Hi ha llits que, en observar-los, no saps què és més difícil, si ficar-s’hi o sortir-ne, perquè hi manca algun (o tots dos) dels passadissos laterals necessaris per accedir-hi amb comoditat. Si de tots dos membres d’una parella és un qui té poc espai al seu costat, és probable que sigui el qui pateixi més dificultats, tant en la relació com en la vida en general. Si hi dorm sol, acostuma a costar que amb un dels dos accessos limitat pugui assolir una relació estable.
                                                                                                                   
  1. Escales amb objectes decoratius als graons.

Per les escales s’hi ha de poder pujar i baixar sense entrebancar-se. Per això, tot i que és cert que fan goig, és millor no posar-hi ni espelmes, ni testos amb plantes ni cap altra cosa. No només evitarem ensopegar sinó que, a més, patirem menys barreres en tots els sentits.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com