Translate

divendres, 29 de juny del 2018

Més enllà del Feng Shui: De geometria sagrada


Al meu post anterior parlava de mandales. Avui ho faig sobre unes figures que sovint s’hi confonen.

La geometria sagrada es refereix a les formes geomètriques que es troben presents tant a l’arquitectura de determinats llocs considerats sagrats (per exemple, les catedrals o les piràmides) com a la natura (posem per cas, als hexàgons que conformen els ruscs de les abelles o a l’espiral de les closques dels cargols).

Moltes cultures antigues (des dels primers cristians fins els hindús, els grecs o els egipcis) ja reconeixien certs patrons geomètrics a la natura i creien que corresponien als de les peces de construcció per a tot l’existent dins de l’Univers.

Plató va definir el que s’anomena els cinc sòlids platònics: tetraedre, cub, octaedre, icosaedre i dodecaedre. En parla al seu diàleg “Timeo” i hi planteja que el dodecaedre va servir Déu per crear el mapa de l’Univers. La flor de la vida (a la imatge) n’és la representació plana.

La ciència moderna dóna suport a aquesta idea ja que moltes de les formes mol·leculars que constitueixen la base de la vida corresponen, de fet, a molts d’aquests patrons identificats a l’antiguitat.

La geometria sagrada ha jugat un paper important tant a les matemàtiques com a l’enginyeria. A més, pèro, hi ha persones que treballen amb ella i afirmen que aporta beneficis a la vida quotidiana, com:

- Millorar la comprensió espacial i la capacitat visual i, en conseqüència, el pensament en tres dimensions.

- Estimular, alhora, els dos hemisferis cerebrals i facilitar que treballin junts.

- Ajudar a la meditació i a la consciència personal.

Com deia en relació als mandales, la geometria sagrada no és fengshui però és cert que a moltes persones els agrada decorar casa seva amb representacions tant de la flor de la vida com d’altres figures de la geometria sagrada.

Si aquesta simbolitza l’ordenació intel·ligent de l’Univers, d’alguna manera també pot servir per connectar-hi més profundament.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada