Translate

dijous, 28 de novembre del 2019

Feng Shui: Nadal amb bon Fengshui


A menys d’un mes de les festes nadalenques hi ha qui ja ha començat a posar els guarniments bé a la llar bé a la feina.

Una pregunta freqüent, en arribar aquestes dates, és com podem decorar d’acord amb les indicacions del fengshui.

El primer a considerar és que cal un ambient endreçat ja que mai no s’ha d’aplicar fengshui en un entorn massa atapeït o caòtic. Si volem afegir molts elements decoratius nadalencs a un espai, potser no estaria de més retirar-ne alguns dels habituals, que ja tornaran al seu lloc passades festes. La proposta és, doncs, canviar la decoració i no augmentar-la.

Si sou dels que poseu arbre, on col·locar-lo? Un lloc on sempre estarà bé és al sector est del vostre plànol. Si no us resulta possible ubicar-lo en aquest punt, podeu cercar el sector est de l’estança on us vagi bé de posar-lo.  En una casa en què s’hagi fet un estudi de fengshui aprofundit es podrà determinar amb més precisió si hi ha altres punts convenients per posar-lo

Un cop instal·lat, com guarnir-lo? Cal tenir en compte que un arbre correspon a l’element fusta (dels cinc amb què treballa el fengshui: foc, terra, metall, aigua i fusta). Aquests elements es relacionen entre ells de diverses maneres. En l’anomenat cicle de creació, el foc produeix terra, la terra crea el metall, el metall conté aigua, l’aigua nodreix la fusta i la fusta alimenta el foc. En l’anomenat cicle de control, la fusta consumeix la terra, la terra estanca l’aigua, l’aigua apaga el foc, el foc fon el metall i el metall talla la fusta.

A l’hora de fer-los servir convé fer servir el cicle de creació, que és harmònic. Per tant, si, per exemple, decorem l’arbre (element fusta) amb objectes vermells o estrelles (element foc) i daurats o boles (element metall), caldria afegir-hi element terra (objectes quadrats o grocs o marrons) per completar el cicle: la fusta crea foc; el foc, terra; i la terra, metall.  Si el decorem amb elements blancs (element metall), que és tendència, caldrà afegir-hi element aigua (color blau).

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

divendres, 15 de novembre del 2019

Més enllà del Feng Shui: Meditar en els txacres


Els txacres són centres d’energia que reparteixen l’energia, o prana, per tot el nostre organisme.

Tot això segons una antiga doctrina hindú, base de la filosofia del ioga, que diu que disposem de set txacres principals, a més d’altres considerats menors.

Els tres primers s’anomenen inferiors perquè corresponen a la part baixa del cos. S’ocupen de la nostra realitat exterior.

-         El primer és a la base de la columna i es diu muladhara o de l’arrel. Ens aporta seguretat i estabilitat.
-         El segon, denominat swadhisthana o del sacre, per la zona on s’ubica, ens ajuda a fluir amb els esdeveniments,  a estar oberts/es als canvis i a gaudir de la vida. És la seu de la creativitat.
-         El tercer, manipura o plexe solar, es relaciona amb la consciència d’un/a mateixa, amb la voluntat i l’autoestima. És la base de la nostra energia

Els txacres intermitjos tenen a veure amb la nostra realitat interior.

-         El quart, anahata o del cor, gestiona l’energia de l’amor (entès com amor universal) i de la compassió.
-         El cinquè, vishuddha o de la gola, ens ajuda a expressar-nos.
-         El sisè, ajna o tercer ull (situat entre les celles), allotja la saviesa.

El setè, sahasrara o de la coroneta, és el txacra superior i s’ocupa del nostre potencial espiritual infinit, dels nostres aspectes més místics.

Molts dels bloquejos que experimentem a la nostra vida provenen d’alguna disfunció d’aquests engranatges. Per exemple, si el segon txacra està obert i equilibrat, som persones sensibles, intuïtives, idealistes, fem plans i ens adaptem als canvis. Si es troba desequilibrat o bloquejat, ens costa fixar-nos límits, ens tornem massa melodramàtics/ques, res ens sembla prou bo, ens quedem sense iniciativa, podem ser hipersensibles o insensibles, esdevenir manipuladors/es o patir pors.

La meditació en els txacres resulta un bon mètode per equilibrar-los i prové de l’antiguitat.  Diu un proverbi xinès que “per estar sa, calen la terra i el cel”. La meditació no deixa de ser una forma de connectar-los.

Si desitgeu aprofundir en cadascun dels set txacres, visiteu aquest enllaç.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Més enllà del Feng Shui: La flor de lotus


Hi ha una imatge que em sembla preciosa: L’hinduisme associa els txakres a flors de lotus.

Per als qui no hi esteu familiaritzats, un txakra (paraula que prové del sánscrit i significa “roda”) és un centre d’energia que fa de contacte entre els nostres cossos subtils i el físic.

La primera menció que se’n fa és als Upanixads, textos hindús escrits entre els segles VII i V aC, els quals contenen els ensenyaments bàsics del vedanta, una doctrina de caràcter místic i esotèric.

A través dels txacres, l’energia (o prana) circula i es reparteix per tot l’organisme. La fluïdesa amb què funcionen determina com de bé ens sentim físicament i emocional i de quin nivell de pau interior disposem. Hi ha diverses maneres d’equilibrar-los. Una d’elles és la meditació.

Es representen com lotus, un símbol poderós en la tradició hindú perquè esdevé una analogia de la vida. Neix del fang i, de la mateixa manera que es manté net, es diu que no hem de deixar que cap aspecte negatiu en què estem arrelats, ens afecti. També, tal com s’esforça per assolir la llum, hem d’esbrinar quins són els nostres objetius. Per acabar, igual que aquesta flor és dins l’aigua però no es mulla, hem de viure al món sense que ens impregni.

Encara hi ha un altre paral·lelisme entre el lotus i els txacres. Així, el primer txacra s’associa a l’element terra, equival·lent del fang en què el lotus enfonsa les seves arrels; el segon correspon a l’element aigua, en la qual creix; i el tercer, a l’element foc, o la llum que troba en sortir a la superfície.

En situacions difícils o en moments complicats, doncs, la imatge d’un lotus adquireix un significat que acompanya i dona esperança.

“Mitjançant l’observació microscòpia i la projecció astronòmica, la flor de lotus pot esdevenir la base de tota una teoria de l’univers i en un agent mitjançant el qual podem percebre la veritat” (Yukio Mishima, escriptor japonès 1925-1970).

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Astrologia xinesa: Emocions a flor de pell


Segons el calendari xinès, el dia 7 de novembre, moment en el qual el sol serà a 15º de la constel·lació d’Escorpí, va donar pas al mes del porquet, que sempre arriba amb una bona quantitat de l’energia de l’element aigua, amb tot el que això comporta: emocions remogudes i a flor de pell i, també, una mica de por i de recessió. Si hiafegim que som en un any (i fins el febrer de 2020) també regit pel mateix animal, la racció d’aigua es duplica.

Deixem enrera, doncs, el metall i la terra del mes regit pel gos i del metall que omple la tardor. Fixeu-vos que aquest darrer element correspon a l’energia de la lluita i de les manifestacions. Noteu com a Catalunya (però també a Xile o a Hong Kong, entre d’altres) s’ha sentit la força de l’espasa. La tardor sol ser un moment de l’inici de moltes lluites; com a mostra, l’11 de setembre de 1714 o l’1 d’octubre de 2017.

Tornant al porquet del zodíac xinès, la seva natura correspon a la d’algú que valora molt el confort de la llar i a qui li plau exercir l’hospitalitat. És per això que el caràcter xinès que correspon al concepte de família representa un porc sota un sostre, tot indicant que cap casa està completa sense el seu porquet feliç.

Si heu nascut entre primers de febrer de 2007 i primers de febrer de 2008, entre primers de febrer de 1995 i primers de febrer de 1996, entre primers de febrer de 1983 i primers de febrer de 1984, entre primers de febrer de 1971 i primers de febrer de 1972, entre primers de febrer de 1959 i primers de febrer de 1960 o entre primers de febrer de 1947 i primers de febrer de 1948, potser us identifiqueu amb aquestes qualitats. També, si heu nascut entre els dies 7 de novembre i 7 de desembre de qualsevol any. Tanmateix, aquesta només serà una petita part del que correspondria a la vostra carta de 4 pilars, queés la carta astral feta segons l’astrologia xinesa.

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com