Translate

divendres, 30 de juliol del 2021

Feng Shui: Un vestit a mida


Per harmonitzar amb fengshui tan sols una part d’un habitatge, cal analitzar-ne la totalitat?

La resposta és sí, si es desitja treballar segons l’escola Tradicional o Clàssica.

Amb més de 3.000 anys d’antiguitat, consisteix a traçar, de manera exacta i des del centre de gravetat del plànol, els vuit sectors direccionals i a calcular, a partir de dades específiques (graus d’orientació de la façana i data de naixement de la construcció), les energies presents a cadascuna d’aquestes porcions. Llur anàlisi permet esbrinar quins aspectes favorables o desfavorables ofereixen i què fer-hi per tal que aquests últims no es manifestin.

És ben bé com fer un vestit a mida, que té en compte característiques personals i intransferibles. De totes les modalitats de fengshui, aquesta és la que utilitza la brúixola amb més precisió i l’única que té en compte els canvis que experimentarà, al llarg del temps, l’energia present en una casa.

Dit això, si algú em demana que només vol aplicar fengshui en un dormitori, posem per cas, caldrà, primer, treballar sobre tot el mapa per arribar a saber quines energies hi ha en aquesta estança i quines cures convé proposar.

A banda de les genèriques, que serviran per a qualsevol habitació on es dormi, hi haurà les concretes, que permetran, entre d’altres coses, triar les formes i els colors més adequats.

Si bé només amb l’observació, un consultor de fengshui pot començar a fer recomanacions, existeix, doncs, una part més subtil que requereix fer una mica de números per arribar a saber què cal fer perquè un espai disposi de bon fengshui. Amb la bellesa no n’hi ha prou. Cal fer visible l’invisible.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 23 de juliol del 2021

Més enllà del Feng Shui: Saviesa i intuïció


Avui dia trobem moltes i variades representacions de Buda, ja sigui en forma de figureta, estàtua, quadre o font. Sembla que, creences a banda, ha esdevingut un element decoratiu que aporta sensació de pau.

En la iconografia budista resulta habitual trobar tan sols la reproducció del seu cap. Des del punt de vista simbòlic, representa el seu coneixement.

Si a l’article anteriorparlava d’una de les interpretacions que es fan dels presumptes rínxols que elcobreixen (segons una llegenda, caragols que intentaven refrescar Siddhartha Gautama quan meditava al peu de l’arbre de Bodhi), avui poso l’atenció en la prominència que sol lluir al damunt del seu crani.

És el que s’anomena Ushnisha, que en sànscrit significa “turbant”. Representa la saviesa i el poder espiritual assolits amb la il·luminació. La seva forma varia segons el moment històric i la cultura. Per exemple, antigament adoptava la d’una corona i, al sud-est asiàtic, sol aparèixer com una flor de lotus o com una flama. També es troba com a monyo o com una protuberància lleu.

El petit bony entre les celles esdevé un altre dels seus elements característics. Es tracta de l’urna, just al punt en què se situa el sisè txakra o “tercer ull”.  Els txakres són com una mena de “vàlvules” que reparteixen l’energia, o prana, per tot el nostre organisme. Txakra, en sànscrit, vol dir “roda”.

La doctrina base de la filosofia iòguica diu que en tenim set de principals. El sisè s’anomena ajna o jnana-padma, que vol dir “lotus que atorga saviesa”, el centre de comandament del nostre cos subtil, que controla els altres txakres i d’altres canals d’energia, la nostra ment conscient i inconscient i els cinc sentits.

Quan es troba equilibrat, observem el món sense jutjar, gaudim d’una visió àmplia de la vida, d’una bona concentració, d’intuïció i, sovint, de carisma.

“Quan es calmen les onades del pensament, el vident experimenta el seu propi i veritable esplendor!" (Patanjali, Sutres de ioga, I.3)

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 16 de juliol del 2021

Més enllà del Feng Shui: Un barret fet de caragols

Siddhartha Gautama, nascut l’any 463 aC, era el príncep d’un petit regne del clan Shakya, al sud del que avui dia és el Nepal, que es va transformar en un asceta a la recerca de les causes del dolor.

Duia una vida nòmada. Un bon dia va seure a meditar al peu d’un arbre de Bodhi amb la voluntat de no moure’s fins a trobar el perquè del sofriment.

Diu una llegenda apòcrifa que s’hi va estar set setmanes i que, com que el sol li cremava el cap, 108 caragols que passaven per allà van trepar pel seu cos i li van fer un “pentinat” humit i fresc.

Si observeu les representacions que es fan del Buda, veureu que al seu cap s’hi observen rínxols. Segons aquesta història, es tractava de caragols.

A l’ombra de l’arbre, i amb la protecció d’aquests animalons, va arribar a la il·luminació i va esdevenir Buda (“qui ha despertat”). Des d’aleshores se’l va anomenar Buda Shakyamuni (“el savi dels Shakya”) i va viatjar arreu per explicar als seus deixebles les Nobles Veritats. A saber:

-       Tota existència és plena de sofriment davant d'un món efímer en constant canvi.

-       L'origen del sofriment es troba en el desig (de viure, d'actuar, d’experimentar plaer, de posseir).

-       Aquest se suprimeix eliminant desitjos i passions. Quan s’aconsegueix això, s’arriba al nirvana o il·luminació. 

Es diu que Siddhartha s’havia rapat els cabells quan va marxar del seu palau per assolir la il·luminació.

Els cabells, en la tradició budista, són símbols de conceptes i costums erronis, de les afliccions, de les falses il·lusions, de les preocupacions mundanes. Se’ls anomena “herbes de la ignorància”. Afaitar-se el cap representa desfer-se de tot això.

No em direu que els cargols no us desperten una mica de tendresa després de llegir això. Si més no, sabeu que pateixen molt quan se’ls aboca, vius, en aigua bullent, per ser cuinats?

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

 

divendres, 9 de juliol del 2021

Feng Shui: De l'aigua de pluja al fred major

Fa més de 2.000 anys, a la Xina, es va crear un marc conceptual, basat en el camí que fa el sol, per assenyalar el pas del temps al llarg de l’any. Se l’anomena “els 24 termes solars”. Aquests mostren les diferents fases de l’energia i constitueixen la base de molts dels càlculs que es fan en fengshui i astrologia xinesa.

L’any 2016 la UNESCO els va declarar patrimoni immaterial de la humanitat. En el camp de la meteorologia es consideren “la cinquena gran invenció xinesa”.

Són els següents: Inici de la primavera / Aigua de pluja / Despertar dels insectes / Equinocci de primavera / Pur i brillant / Pluja de cereal / Brots de cereal / Panotxes / Solstici d’estiu / Calor menor / Calor major / Inici de la tardor / Final de la calor / Rosada blanca / Equinocci de tardor / Rosada freda / Caiguda de gelades / Inici de l’hivern / Neu menor / Neu major / Solstici d’hivern / Fred menor/ Fred major.

A l’antiguitat, aquest sistema no només servia de guia per a l’agricultura, tot alertant els pagesos dels canvis de temperatura i indicant-los plantar a la primavera i recollir a la tardor, sinó que també marcava la pauta de les tradicions.

Per exemple, el solstici d’hivern esdevenia un festival per adorar el Cel i els avantpassats. En aquesta celebració, els emperadors de les dinasties Ming i Qing (1360-1912) solien anar al Temple del Cel per retre homenatge als ancestres i per pregar per a l’obtenció d’unes bones collites i per a la pau i la prosperitat del país.

Avui dia, els 24 termes solars continuen marcant la vida diària dels xinesos. Els recorden l’adaptació als canvis estacionals, cadascun amb els seus menjars típics i els ritus corresponents, indispensables per a la cultura xinesa.

Així, entre d’altres, a l’inici de la primavera es mengen uns dolços característics; al moment que s’anomena “pur i brillant”, es netegen les tombes familiars; al principi de la tardor, cal guanyar pes per mantenir l’escalfor del cos; i, quan comença l’hivern, s’han de menjar aliments ben nutritius per tal de disposar d’energia de reserva.

Els 24 termes solars provoquen un impacte profund en el pensament de la gent i en els seus codis de conducta.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 2 de juliol del 2021

Feng Shui: Per què serveix una "bola de fengshui"?


De tant en tant, algú em demana on penjar el que s’anomena “bola de fengshui”, que consisteix en un objecte de cristall tallat a facetes, com el de la imatge que acompanya aquest article.

S’aconsella penjar-les a les finestres o als balcons de manera que captin els rajos del sol; a la zona est, si volem atrapar la claror del matí, i a l’oest, per capturar la de la tarda.

L’efecte que es produeix resulta bonic i màgic, ja que aquests artefactes descomponen la llum blanca tot amarant l’estança en qüestió dels colors de l’arc de Sant Martí.

Tot i que no són imprescindibles, esdevenen una forma d’omplir un espai de bona energia. Per això, cal triar els que siguin clars i lluents.

Hi ha mestres que aconsellen la seva ubicació tant als racons més morts de la casa, per activar-los, com als llocs relacionats amb l’estudi i la professió. Si treballeu per compte propi, us recomano que en col·loqueu un, ben net, a la vora del telèfon a través del qual us arriben els encàrrecs o, si sou amos d’una botiga, al costat de la caixa.

Fins aquí la seva funció i on posar-los. En algunes publicacions es diu que se n’ha d’instal·lar un a cada habitació, cosa que no és certa. En d’altres, que n’hi ha d’haver a l’entrada i, tanmateix, no és necessari. Cal anar molt en compte amb els consells de fengshui que es troben escampats arreu. Com passa amb informació sobre altres temes, molts d’ells estan escrits per persones sense formació a partir de fonts poc fiables.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com