Translate

divendres, 29 d’octubre del 2021

Més enllà del Feng Shui: Consells per a mudances

Quan ens veiem obligats a posar en caixes totes les nostres pertinences, podem veure’n la part negativa: quina feinada!; o bé aprofitar-ne la positiva: quina gran oportunitat de destriar entre el que necessitem i ens fa feliços i allò que no ens agrada, no funciona o no ens fa servei.

Sempre que fem endreça, i una mudança no deixa de ser-ho, podem aplicar les tres “t” proposades per la guru de l’ordre Francine Jay: Trasto (llençar o reciclar), Traspàs (donar o regalar) i Tresor (guardar). Per tant, convé anar fent tres piles diferenciades i anar classificant de manera que només encapsarem el que correspongui a la “t” de “Tresor”.

Un cop fet això, us aconsello el que em va servir a mi mateixa la darrera vegada que vaig haver de realitzar-ne una. Consisteix en seguir aquestes passes:

- Comenceu per empaquetar allò que no feu servir gaire (com la roba que no és de temporada) i deixeu per al darrer moment els articles de més ús (com els estris de cuina més utilitzats).

- Pel que fa a la roba i als objectes que utilitzeu a diari, feu una maleta al darrer moment com si anéssiu de viatge. Així ho tindreu sempre a mà.

- Quan ompliu una caixa, enganxeu-hi un paper en què hi figuri a quina habitació haurà d’anar tot allò que hi ha dins (per exemple, cuina, menjador, bany, dormitori 1, etc.) i assigneu-li un número (aneu-hi posant números correlatius a mesura que les aneu fent).

- Feu un llistat en què hi figuri el número de la caixa, l’estança de destí i què hi ha a dins. Així sempre sabreu on es troba el que us pugui fer falta.

- Quan les caixes arribin al seu nou destí, deixeu-les a la cambra que assenyala el seu rètol. I aneu buidant-les al vostre ritme. Com, amb el llistat que haureu preparat, podreu localitzar on està tot, no caldrà que correu a col·locar-ho tot al seu lloc.

Aquest sistema aplica tant a canvis d’habitatge com a canvis de despatx o trasllats d’empresa. D’aquesta manera, vosaltres controlareu la mudança i no a l’inrevés.

fengshui@montsemilian.com

divendres, 22 d’octubre del 2021

Més enllà del Feng Shui: Consells per al canvi d'armari

Malgrat el títol, aquest article no parla de moda sinó d’ordre. Si no ho heu fet ja, aviat haureu de posar a punt la roba per a l’època més freda de l’any. En general, el fengshui recomana, abans de fer cap altra cosa, netejar, buidar i endreçar. Com es pot aplicar això al canvi d’armari?

Primer de tot, en traurem tant allò que hem de desar com el que hem de fer servir. Això ens permetrà netejar a fons l’espai buit. Un cop net, un saquet de lavanda, a més de perfumar, allunyarà possibles insectes intrusos.

Pel que fa a la roba, l’examinarem amb cura i en farem tres piles. En una hi posarem allò que ja no volem però que potser es pot dur a reciclar; en una altra, hi posarem el que creiem que pot interessar a algú altre i, en una tercera, el que volem conservar. Per explicar aquest procés, Francine Jay, una gurú de l’ordre també anomenada “Miss Minimalist”, parla de les tres “t”: Trasto (llençar o reciclar), Traspàs (donar o regalar) i Tresor (guardar).

Ara bé, com fer aquesta tria? Segons Marie Kondo, cal escollir només allò que ens fa sentir alegres.

Sigui com sigui, si alguna peça no us agrada, no us la poseu des de fa més de dos o tres anys, no us va bé, us resulta incòmoda o no us lliga amb res, és l’hora de deixar-la anar, ja que no la fareu servir encara que us sembli el contrari.

Com menys roba tinguem, menys canvis d’armari caldrà dur a terme ja que potser la podrem tenir tota a la vista.

D’altra part, l’ideal fora comprar tan sols allò que veritablement necessitem i contribuir, així, a un món més ecològic i sostenible. Si abans esmentava les tres “t”, ara seria el torn de recordar les tres “r”: Reduir, Reutilitzar i Reciclar.

fengshui@montsemilian.com

divendres, 15 d’octubre del 2021

Més enllà del Feng Shui: Una nova professió

Si a l’article de la setmana passada parlava del llibre El arte de ordenar antes de morir, de Margareta Magnusson, avui vull incidir en la profusió de gurús de l’ordre nascudes a l’ombra de la japonesa Marie Kondo.

N’hi ha d’espanyoles, com Alicia Iglesias (autora d’Orden y limpieza en casa), Vanessa Travieso (organitzadora i bloguera), Maria Gallay (directora de l’empresa Organización y Orden), Adelaida Gómez (d’Orden y Estudio) o Cloti Martínez Peinado (que ofereix un servei de coaching per organitzar espais), entre d’altres.

Més enllà de les fronteres, a banda de Kondo, cal esmentar Francine Jay (coneguda con “Miss Minimalist”) o Fay Wolf  i el seu llibre New Order.

Si us interessa aquest tema, us recomano algunes sèries que trobareu a Netflix. Una és The Home Edit, en què es pot veure Clea Shearer i Joanna Teplin en acció mentre endrecen estances diverses (garatges, vestidors, etc.), tot sovint a cases de personatges famosos i, per descomptat, també ¡A ordenar con Marie Kondo! i ¡Sé feliz con Marie Kondo!

Està clar que l’ordre porta pau. Com menys “bultos”, més claror, que deien abans. I és que, com menys coses hi hagi en una llar, més fàcil serà mantenir-la neta i, com més endreçada, més bonica. En conseqüència, a més bellesa i menys feina, ens sentirem millor i disposarem de més i millor energia.

Fay Wolf diu “Una casa endreçada deixa lliure la inspiració i, per tant, fomenta la creativitat”. I hi estic d’acord. Ara bé, no ens oblidem de mirar cap al nostre interior, ja que no hem de pretendre que la nostra felicitat arribarà només pel fet de gaudir d’una casa ordenada. Potser sí, però, que farà la felicitat de tantes persones dedicades a ajudar a posar ordre: sense cap mena de dubte, una nova professió.

fengshui@montsemilian.com

divendres, 8 d’octubre del 2021

Més enllà del Feng Shui: L'última moda nòrdica

Si primer va triomfar IKEA i, després, el hygge (concepte danès que fa referència a una actitud per gaudir de la vida essent feliç amb les coses senzilles), ara arriba el torn del dödstadning.

Aquest concepte és el tema d’un llibre molt present als continguts sobre decoració. No em direu que el seu títol no sembla inspirat en una pel·lícula de James Bond: El arte de ordenar antes de morir.

La seva autora, Margareta Magnusson, aposta perquè les persones, tinguin l’edat que tinguin, facin endreça i es quedin tan sols amb el que els produeix felicitat i el que els fa servei. L’objectiu, evitar als hereus la trista i cansada missió de fer neteja i decidir què fer amb tot allò que deixa un parent difunt.

Ofereix alguns consells bàsics:

-       Si alguna cosa no t’agrada, no la conservis; i, si no la fas servir, tampoc.

-       Fes-ho primer amb els objectes més grans (com els mobles) i després amb els petits (com les fotografies).

-       Explica el teu entorn el que estàs fent, perquè potser et podran ajudar a decidir.

-       Ajuda a prevenir l’acumulació de coses; per exemple, no regalis als altres res que no vulguin.

Que consti que soc la primera en recomanar a tothom de posar ordre i fer neteja i d’això en podia haver tret partit si m’hagués avançat a la famosa Marie Kondo, autora del “best seller” La màgia del orden, en treure un llibre que ho expliqués.

També penso que la mort no ha de ser cap tabú sinó que s’ha d’integrar a l’existència, com es fa en d'altres cultures, perquè forma part inevitable de la vida.

Ara, això del dödstadning em sembla una mica excessiu. Si anem per aquest camí, després vindran l’art d’endreçar per divorciar-se, l’art d’endreçar per fer una mudança, l’art d’endreçar per quan els fills volin del niu, l’art d’endreçar per quan ens fem grans i ja no podem pujar escales i així fins l’infinit i més enllà.

Endrecem per sentir-nos bé i millorar el nostre entorn i ja està. I, si ho tenim tot ben endreçat, els nostres hereus ja ho tindran més fàcil, igualment.

fengshui@montsemilian.com

dissabte, 2 d’octubre del 2021

Feng Shui: L'ànima de les coses

Hi ha una idea poètica que diu que les cases tenen ànima. Això no ho puc pas demostrar, però sí que he constatat que gairebé sempre esdevenen el reflex de les persones que hi viuen.

També he vist com, de vegades, fins i tots els objectes sembla que tinguin vida pròpia. Us explicaré dues anècdotes que tenen a veure amb miralls.

Fa molts anys, al final d’una xerrada divulgativa sobre el fengshui, una noia em va preguntar per un mirall que tenia penjat al rebedor, al davant de la porta d’entrada, de manera que s’hi veia quan l’obria per entrar a casa. Jo acabava d’explicar que no s’aconsella col·locar-los en aquesta posició.

La teoria diu que, si el mirall reflecteix tot allò que s’hi emmiralla, també fa un efecte de rebot amb totes les bones energies que arriben a una llar. Li vaig recomanar de substituir-lo per un quadre amb un paisatge que donés imatge de profunditat si el que volia era que l’estança semblés més gran. Ella es resistia a treure’l perquè, d’una part, li agradava molt i, de l’altra, pesava força i era complicat de manipular.

El cas és que, al cap d’unes poques setmanes, em truca per explicar-me que al mirall en qüestió se li ha fet una esquerda en diagonal que l’obliga a canviar-lo.

Més o menys en aquella mateixa època, vaig anar a un pis a fer un estudi. La família que hi vivia havia de reformar-lo i pintar-lo i volien seguir les recomanacions del fengshui.

A la sala d’estar, hi tenien un mirall antic i estrany que no lligava gens amb la decoració. En preguntar-li per aquell objecte curiós, vaig conèixer una mica la seva història. Era una herència familiar que la mestressa havia rebut d’una tieta amb qui no es duia massa bé. Li vaig suggerir de retirar-lo. La simbologia és important i el que representava no era gaire favorable. Es debatia entre deixar-lo i treure’l. No va fer falta que prengués cap decisió. En buidar l’habitació per pintar-la, es va trencar i ja no el va poder aprofitar.

Va ser com si l’ànima d’aquells dos miralls hagués decidit donar-me la raó i alliberar-se.

fengshui@montsemilian.com