Hi ha persones que, quan veuen un espai bonic, diuen que té un bon fengshui. Per descomptat que la bellesa esdevé un factor important per a aquesta disciplina xinesa, però no ho és pas tot.
En articles anteriors he analitzat algunes tendències decoratives des d’aquest punt de vista, perquè fengshui i decoració no són sinònims i és fàcil que, tot sovint, estiguin en desacord.
Avui acomiado aquesta temàtica amb dos estils més: el “vintage” i el “Wabi Sabi”, que tenen punts en comú. Per exemple, el gust per les coses antigues.
El primer fa uns anys que està de moda. Reuneix mobles clàssics o “art decó”, restaurats amb materials moderns.
El segon deu el seu nom a un terme que es va originar al taoisme durant la dinastia Song, a la Xina (anys 960-1279), i que després es va transmetre al budisme zen. En l’actualitat defineix una estètica basada en la bellesa de la imperfecció i combina el minimalisme amb tot allò que prové de la natura.
En decoració es tradueix en l’ús peces heretades de la família o trobades als encants o mercats de segona mà, projectes de bricolatge o antiguitats.
Des del punt de vist del fengshui, cal tenir en compte que els objectes amb història compten amb una càrrega d’energia important, la que han adquirit al llarg dels anys en absorbir-la dels ambients en què han estat i de les persones que els han posseït o envoltat.
És per això que, si en teniu a casa vostra, cal que en feu una bona neteja energètica; és a dir, no n’hi ha prou amb treure’ls la pols o desinfectar-los.
Una manera fàcil de fer-ho és eixugar-los bé amb un drap mullat en aigua amb unes gotes d’amoníac o de vinagre. Després, cremar-hi a la vora romaní o unes quantes varetes d’encens, amb molt de compte i vigilant-ho de prop per evitar accidents.
El vell pot ser bell i, també, disposar de bona energia sempre i quan tinguem en compte això.
fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com