Translate

divendres, 22 de juliol del 2022

Feng Shui: La bellesa de la vellesa

Hi ha persones que, quan veuen un espai bonic, diuen que té un bon fengshui. Per descomptat que la bellesa esdevé un factor important per a aquesta disciplina xinesa, però no ho és pas tot.

En articles anteriors he analitzat algunes tendències decoratives des d’aquest punt de vista, perquè fengshui i decoració no són sinònims i és fàcil que, tot sovint, estiguin en desacord.

Avui acomiado aquesta temàtica amb dos estils més: el “vintage” i el “Wabi Sabi”, que tenen punts en comú. Per exemple, el gust per les coses antigues.

El primer fa uns anys que està de moda. Reuneix mobles clàssics o “art decó”, restaurats amb materials moderns.

El segon deu el seu nom a un terme que es va originar al taoisme durant la dinastia Song, a la Xina (anys 960-1279), i que després es va transmetre al budisme zen. En l’actualitat defineix una estètica basada en la bellesa de la imperfecció i combina el minimalisme amb tot allò que prové de la natura.

En decoració es tradueix en l’ús peces heretades de la família o trobades als encants o mercats de segona mà, projectes de bricolatge o antiguitats.

Des del punt de vist del fengshui, cal tenir en compte que els objectes amb història compten amb una càrrega d’energia important, la que han adquirit al llarg dels anys en absorbir-la dels ambients en què han estat i de les persones que els han posseït o envoltat.

És per això que, si en teniu a casa vostra, cal que en feu una bona neteja energètica; és a dir, no n’hi ha prou amb treure’ls la pols o desinfectar-los.

Una manera fàcil de fer-ho és eixugar-los bé amb un drap mullat en aigua amb unes gotes d’amoníac o de vinagre. Després, cremar-hi a la vora romaní o unes quantes varetes d’encens, amb molt de compte i vigilant-ho de prop per evitar accidents.

El vell pot ser bell i, també, disposar de bona energia sempre i quan tinguem en compte això.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 15 de juliol del 2022

Feng Shui: Tendències en decoració

Aplicar fengshui no és exactament el mateix que decorar, tot i que incideix en els usos dels espais, en la distribució del mobiliari i en els colors i els elements ornamentals. De vegades ambdues disciplines s’avenen i en d’altres ocasions, discrepen.

En un article anterior, analitzava dues tendències decoratives des d’aquest prisma. Avui, en presento algunes més.

L’estil industrial és un dels que predomina a les revistes sobre decoració. Es caracteritza per l’ús de maons vistos, fusta, molt de metall i, sobretot, materials industrials i pel seu interès en ressaltar els elements arquitectònics.

Res a objectar-hi excepte que, tot sovint, aquests ambients tendeixen a ser molt foscos, amb predomini de grisos i negres i, en fengshui, no s’aconsella abusar d’aquests colors perquè contribueixen a baixar el to energètic dels llocs i, en conseqüència, el dels seus habitants.

Ben al contrari, a l’estil escandinau el blanc n’és protagonista, present a les parets, a més de tons neutres, materials naturals i dissenys simples. La llum sempre serà millor que la foscor però l’excés de blanc, el color que correspon a l’element metall, genera rigidesa i tensió. En un habitatge en què aquest abundi, les persones que hi facin vida tendiran a estar més pendents de les obligacions que del repòs.

I acabo amb l’estil rústic modern, eclèctic i en comunió amb la natura: articles fets a mà, reciclats, artesanals i naturals, amb molta fusta i molta pedra. Per aconseguir-lo no hi poden faltar ni bigues ni columnes. I aquí és on el fengshui té quelcom a dir. Cal anar amb compte amb les bigues en un sostre baix i amb les columnes que no siguin rodones, ja que els angles d’unes i altres esdevenen el que s’anomena “fletxes enverinades” o energia agressiva.

Ja veieu que hi ha per triar i remenar i prendre el millor de cada casa. Com deia Yves Saint Laurent, “les tendències desapareixen, l’estil és etern”.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 8 de juliol del 2022

Feng Shui: Natural, japonesa, nòrdica

Decoració i fengshui no són sinònims, si bé el darrer ofereix recomanacions relatives a distribució, usos dels espais, formes i colors que es veuen reflectides en l’aspecte final de les estances d’un habitatge.

No només no són el mateix sinó que, de vegades, poden estar en desacord. En aquest i en propers articles analitzaré algunes tendències decoratives per a la temporada 2022-23 des d’aquest punt de vista.

Començo per dos estils en què resulta fàcil que les dues disciplines arribin al consens.

Un d’ells és el natural, que, com el seu nom suggereix, ens acosta a l’exterior. Per als habitants en entorns urbans, la creació de petits racons a manera d’oasi per desconnectar del món i de la tecnologia (televisors, ordinadors, mòbils, etc.) proporciona una reconnexió amb la mare natura. Els materials naturals i orgànics, com la fusta o la pedra hi ajuden. A manca de terrassa o pati, un espai ple de plantes esdevé un petit jardí interior a la vora del qual carregar piles; per exemple, asseguts en una bona butaca llegint, escoltant música o, senzillament, meditant.

El fengshui encaixa molt bé en aquesta tendència ja que la visió del món taoista, en la qual s’inclou aquesta disciplina, consisteix en seguir el camí del Tao; això és, assolir la plena harmonia amb la natura.

L’altre estil que proposo avui és l’anomenat “japandi”, un disseny interiors que conjuga la manera de fer nòrdica i la japonesa tot prenent-ne el millor de cadascuna d’elles. Comparteixen elements comuns, com el minimalisme i la funcionalitat i les seves diferències fan la barreja més atractiva. Així, mentre que la decoració nipona pot resultar massa elegant, l’estil nòrdic, amb detalls més rústics, hi aporta calidesa, sempre necessària en un llar que vulgui ser confortable.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com