Translate

divendres, 30 de setembre del 2022

Més enllà del Feng Shui: Cases contenidor

L’any 2005 va esclatar la polèmica quan María Antonia Trujillo, aleshores ministra d’Habitatge, va anunciar que hi hauria pisos d’entre 30 i 45 metres quadrats destinats al lloguer per a joves.

Una mica justos, sense cap mena de dubte, però no tant si els comparem amb les cases taüt de Hong Kong, habitacles minúsculs d’1’5 metres quadrats de mitjana en què viuen més de 200.000 persones.

Al costat d’això, fa uns anys que hi ha una tendència que va en augment. Es tracta d’edificis construïts amb contenidors de càrrega. Comporten un estalvis de costos, una enorme facilitat per adaptar-les a les necessitats de cada propietari i un benefici ecològic, ja que hi ha milions de contenidors en desús

L’empresa francesa Clément Gillet Architectes va llançar el concepte el B3 (Built-By-Boxes, construït amb caixes) per aprofitar materials industrials fora de servei per a l’edificació d’habitatges unifamiliars.

Són els autors d’una de les primeres cases contenidor de França (a la imatge), de 104 metres quadrats. Van situar-ne dos en paral·lel i, al damunt d’aquests, dos de transversals. Això facilita dos espais coberts (per a l’entrada i l’aparcament) i la gespa al sostre del nivell de sota fa minvar la pèrdua tèrmica i estalvia aire condicionat i de calefacció.

En trobem exemples escampats arreu del món. A Brooklyn, Nova York, Carroll House està formada per vint-i-un contenidors apilats en diagonal i compta amb quatre pisos d’alçada; a Xile, es pot admirar la famosa Casa Oruga; i a Costa Rica, la Vivienda Contenedores de la Esperanza.

Al desert de Mojave es va fer una casa contenidor que suporta variacions de temperatura d’entre els -10º C, a l’hivern, i els 47º C, a l’estiu, així com vents de 160 km/h i terratrèmols.

Tot i que “cases contenidor” pot semblar un terme pejoratiu el cert és que tot són avantatges.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 23 de setembre del 2022

Feng Shui: Amulets de la bona sort

El fengshui aconsella posar algun objecte que representi protecció al rebedor. Aquest símbol pot ser molt subjectiu i dependrà tant de la pròpia cultura com de les creences personals.

Per exemple, per a unbudista podria equivaler a una figura de Buda o a dos peixos daurats; per a unegipci, a l’ull d’Horus; per a un jueu, a l’estrella de David; per a unmusulmà, a la mà de Fàtima; i per a un catòlic, a un sant o santa de la sevadevoció.

Tanmateix, hi ha molts elements que signifiquen empara o sort i alguns d’ells són vigents des de la més remota antiguitat.

N’hi ha d’extrets directament de la natura, com la gla. Es diu que els vikings acostumaven a deixar-ne una a l’ampit de la finestra per preservar la casa dels llamps enviats pel déu Thor.

D’altres corresponen a animals. Així, la marieta s’associa de forma popular a la bona fortuna i, a més, es creu que el nombre de punts negres indicarà a una dona jove quants fills tindrà. I la pota de conill és coneguda per afavorir tant la sort com la fertilitat.

A l’Àsia, els elefants s’associen a la bona estrella i se solen col·locar figures que els representen a la vora de la porta d’entrada.

Entre els indis americans, i també a molts pobles asiàtics, es considera que el grill porta benaurança perquè vetlla la llar i avisa del perill amb el seu cant.

També els indis usen l’atrapasomnis que, segons ells, protegeix dels malsons. Així, el forat central serveix perquè hi passin els bons somnis i la xarxa que l’envolta, perquè hi quedin capturats els dolents.

La llista pot ser molt llarga però l’acabarem amb la pedra anomenada “ull de gat” i la ferradura, un artilugi que, encara ara,  es pot veure a moltes cases dels nostres municipis clavada sobre la porta. Que la sort us acompanyi!

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 16 de setembre del 2022

Feng Shui: Colors que són tendència

Segons un prestigiós comerç, fundat l’any 1946, que ven teles, teixits, papers pintats, cortines i catifes, els colors que són tendència a les llars aquest any 2022 són el rosa maquillatge, el terracota i el gris pedra.

Sense cap mena de dubte, el primer es tracta d’un to suau i acollidor. Tanmateix, i des del punt de vista del fengshui, cal tenir present que correspon a l’element foc i que, per tant, resultarà adient allà on aquesta energia sigui necessària per a l’harmonia de l’espai i dels seus habitants. Per tal de determinar-ho resultarà indispensable un estudi aprofundit.

D’altra part, si s’opta per pintar-ne una habitació, una altra norma que cal observar segons la mil·lenària disciplina xinesa és que parets i sostre han d’acolorir-se diferent. I és que els terres simbolitzen la Terra i els sostres, el cel. Per això, aquests han de ser de color més clar que les parets. Un espai amb el sostre més fosc que les parets o que el terra esdevé la representació d’un món a l'inrevés i, per tant, inestable.

Si ens aturem a analitzar el gris pedra, cal tenir en compte que el seu predomini a la decoració afectarà l'estat d'ànim de les persones i repercutirà en la seva salut. S’adscriu a l’element metall i, si se n’abusa, provoca tensió i rigidesa. En un habitatge en què n’hi hagi en excés, les persones sempre estaran més pendents de les obligacions que de cap altra cosa i, en conseqüència, no descansaran gaire.

Modes a banda, és important no confondre les necessitats de color que podem tenir les persones segons com ens sentim en un moment determinat amb el que demana un espai que té les seves pròpies característiques.

Trobareu més informació sobre l'ús dels colors en fengshui en aquest enllaç.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 9 de setembre del 2022

Feng Shui: Modes efímeres

Tot remenant revistes de disseny d’interiors, he trobat una llista de vint-i-cinc tendències i objectes que diuen que han passat de moda i que caldria arraconar. Vigents o no, a mi em fa gràcia analitzar-los, com sempre, des de l’òptica del fengshui.

Un d’ells és l’estampat de cactus, present, per exemple, a papers pintats i a teixits. Es veu que ara és millor oblidar-los en versió il·lustració per passar a gaudir-los plantats en un test. Val a dir, però, que el fengshui considera poc favorables les plantes que punxen, per la seva simbologia agressiva. Per tant, convindria no abusar-ne.

Un altre són els trofeus de caça confeccionats amb rotang o amb teixit. El cert és que allò que representen tampoc no és molt recomanable des del punt de vista simbòlic, especialment si l’animal en qüestió és cornut, i no és broma. Parlant de banyes, sembla que els unicorns, que fa anys que tot ho inunden, també van de baixa.

Pel que fa als colors, el blau fosc ha estat tendència, posem per cas, a moltes cuines, complementades amb agafadors de metall daurat, una combinació elegant. Segons el fengshui, no convé que en una llar hi predominin els tons foscos. D’altra part, el blau correspon a l’element aigua i només estaria bé usar-lo en abundància en aquells sectors les energies dels quals necessitin aquest element. Per tal d’esbrinar-ho, sempre cal fer-ne un estudi aprofundit.

Les cuines molt acolorides tampoc no estan de moda. Com que l’energia de la nutrició es compara amb la d’una mare, amorosa i propera a l’energia de la terra, el fengshui aconsella els tons associats a aquest element, com ho són els marrons i els grocs, propers a les cuines rústiques de tota la vida.

Fengshui i decoració no sempre van de la mà però cal trobar l’harmonia.

fengshui@montsemilian,com

www.montsemilian.com

dimecres, 7 de setembre del 2022

Més enllà del Feng Shui: Torna el Grup de Meditació

Enguany fa cinc anys que vaig posar en marxa el Grup de Meditació amb la voluntat d’oferir una eina per al benestar i el creixement personal que complementés la tasca que faig com a consultora de fengshui i astròloga.

Si amb el fengshui treballo el que els mestres xinesos anomenen “la sort de la Terra” i amb l’astrologia xinesa, el que en diuen “la sort de cel”; amb la meditació incideixo en “la sort de la persona”. Al capdavall, aquestes són les tres energies que, segons el taoisme, conformen la vida de l’ésser humà.

Primer de tot, vull donar les gràcies a tothom qui hi ha participat al llarg d’aquests cursos perquè, si no, no hauria estat possible.

Es tracta d’un espai l’objectiu principal del qual és el de viure amb consciència plena per connectar amb la nostra essència.

S’hi treballen diverses formes de meditació així com treballs interns i s’adapta a les necessitats dels/les assistents. Cada sessió es complementa amb una breu part teòrica introductòria, filosòfica o espiritual, que actua de fil conductor de la sessió.

S'adreça tant a persones que no la practiquen habitualment, per tal que en puguin aprendre i aprofundir-hi de forma gradual, com a persones que ja hi estan avesades.

S’hi pot participar de dues maneres diferents:

- Presencialment, els dijous de 19 a 20 hores al Pla de Santa Maria (Alt Camp, Tarragona).

- En diferit: l’àudio de les sessions s’enregistra i s'envia a totes les persones inscrites.

L’aportació és de 5€ per sessió. Es poden abonar en efectiu, per transferència bancària o per Bizum.

T'hi pots inscriure (o demanar més informació) mitjançant correu a fengshui@montsemilian.com o missatge de WhatsApp al telèfon 645 13 69 97.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 2 de setembre del 2022

Feng Shui: Tornem-hi!

El començament d’un nou curs acadèmic marca, de forma inevitable, el reinici de molts aspectes de la vida de força persones. I una etapa que s’enceta sempre provoca el sorgiment de propòsits de millora.

Des del punt de vista del fengshui, us animo a acompanyar-los amb algunes accions: endreçar, netejar i buidar per fer lloc a noves oportunitats; revisar la simbologia que us envolta per tal que sigui afí als vostres desitjos; i representar l’assoliment de les vostres fites.

Pel que fa a això darrer, col·loqueu en un lloc ben visible (a la vostra taula de treball, a la tauleta de nit, a l'espai on us vestiu), l'abans d'aquest objectiu; és a dir, alguna cosa que el representi i, al seu costat, poseu-hi quelcom que simbolitzi el després.

Per damunt de tot, però, heu de confiar en vosaltres, perquè els pensaments creen realitats. L’entorn, l’energia amb la qual treballa el fengshui, tan sols us dona suport.

Algunes cites per reflexionar sobre tot això:

“Un viatge de mil milles comença amb un pas” – Laozi (VII-VI a.C.), filòsof xinès considerat el fundador del taoisme.

“La saviesa de la vida consisteix a eliminar allò que no és essencial” – Lin Yutang (1895-1976), escriptor, filòleg i filòsof xinès i un dels introductors de la filosofia oriental en el món occidental.

“L’home és un infant; el seu poder és el poder de créixer” – Rabindranath Tagore (1861-1941), poeta, músic, pintor i filòsof bengalí.

“Les paraules són vibracions de la natura. Les paraules boniques creen una natura bonica. Les paraules lletges creen una natura lletja. Aquesta és l’arrel de l’Univers” – Masaru Emoto (1943 – 2014), metge japonès que va dedicar gran part de la seva vida a analitzar l’impacte de les paraules i de les energies subtils en l’aigua.

I, sobretot, vigileu bé el que desitgeu, perquè tot sovint esdevé realitat!

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com