Translate

divendres, 31 de març del 2023

Més enllà del Feng Shui: El general i l'estrès

Segons la medicina xinesa tradicional, el fetge és el gran protagonista de la primavera, ja que l’energia d’aquest òrgan, la fusta, és la mateixa que la d’aquesta estació.

Es pot comparar el fetge a un general de l’exèrcit: lidera les forces defensives; quan hi ha pau, entrena els seus homes perquè estiguin forts; quan arriba la guerra, mobilitza molts recursos de forma ràpida; i té molt de caràcter.

Amagatzema i regula la sang; comunica les activitats funcionals de l’organisme; controla tendons i lligaments i es reflecteix als ulls. Hi ha, doncs, una relació molt estreta entre fetge i visió. També la melsa es troba connectada amb el fetge.

A nivell emocional es vincula a la ira, a la depressió i, també a l’estrés. Aquest darrer, tot i que no es pot considerar una malatia, esdevé el brou de cultiu ideal de moltes malalties. Amb ell, el pols s’accelera, la pressió arterial puja, les hormones s’alteren i el sistema immunitari es debilita.

Una persona amb els nervis a flor de pell conté l’element fusta hiperactiu. Si això perdura en el temps, acaba provocant la saturació del fetge i, tot sovint, bruxisme i dolor. Aquest és una de les maneres com el cos activa un senyal d’alarma i de protesta quan les coses no van bé. La MXT el tracta amb acupuntura, reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut des de 1979.

Per tal de fugir de l’estrès, l’antídot és un estil de vida ordenat, tranquil, sense lluites ni tensions ni massa estímuls sensorials externs; és a dir, tot el contraria la vida de la major part de la població d’avui dia.

Hi ha una dita catalana que diu que qui poc reposa fa poca cosa.

Més articles sobre l'energia de la primavera en aquest enllaç.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 24 de març del 2023

Més enllà del Feng Shui: L'energia de la primavera

Aquesta setmana hem estrenat la primavera. Dels cinc elements que estableix la metafísica xinesa (foc, terra, metall, aigua i fusta), aquest darrer és el predominant en aquesta estació.

Representa l’energia que creix, que canvia i que supera obstacles, com la d’un arbre que malda per créixer amunt cercant la llum. Es relaciona, doncs, amb el desenvolupament, els impulsos, els desitjos, les ambicions i la creativitat.

És per això que també simbolitza la infantesa, plena d’esperança, i la pubertat, en què cal fomentar que els nois i noies vagin en una bona direcció, com una planta que es vol adreçar.

L’element fusta regeix el fetge i la vesícula biliar i, quan la seva energia no flueix bé, provoca ràbia i agressivitat.

Per mantenir el sistema hepàtic sa cal evitar els aliments fregits o greixosos, l’alcohol i l’excés de cafeïna i de lactis.

En canvi, convé menjar farina de civada, pa de sègol, faves, carbassó, mongeta tendra o bajoca, llimones, llimes i alvocat. També els aliments de fulla verda, com el bròquil, les cols de Brussel·les o els espinacs.

Quan l’element fusta es troba equilibrat al nostre cos, som creatius, dinàmics, pacients, flexibles, amb capacitat de visió.

Quan es troba desequilbrat, som intolerants, impacients, agressius; sentim frustració i ira i ens bloquegem i ofusquem.

El taoisme afirma que per conservar la salut cal adaptar-se als ritmes de la natura, segons els consells del text més antic sobre aquest estil de vida, el Clàssic de l’Emperador Groc (datat entre eñ 475 aC i el 220 dC). Recomana que, a la primavera, es consumeixin alguns aliments picants i que es vagi a dormir quan encara hi ha llum per llevar-se a l’albada.

Llegiu un altre article sobre l'element fusta en fengshui, en astrologia xinesa i en medicina xinesa tradicional

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

 

dissabte, 18 de març del 2023

Feng Shui i fenòmens paranormals

Hi ha persones que associen el fengshui a la capacitat de detectar i solucionar els fenòmens paranormals. I tot sovint sento decebre’ls, perquè alguna vegada hi ha qui m’ha demanat que intervingués en algun cas i li he hagut d’explicar que aquesta no és l’área de coneixement pròpia del fengshui sinó de la parapsicologia.

Si bé és cert que el fengshui treballa amb energia, s’ha d’entendre aquesta com l’energia vital, subtil i invisible, que ens envolta i ens condiciona més del que sembla. Quan vivim en un entorn on n’hi ha de favorable tota la nostra vida millora. Justament el fengshui s’ocupa que així sigui.

També passa que, en analitzar una llar amb un estudi aprofundit i acurat de fengshui, de vegades es pot entreveure que en determinats espais serà més fàcil que es produeixin fenòmens paranormals i es poden prendre mesures per evitar-los.

Per un estudi aprofundit s’entén un assessorament personalitzat de fengshui tradicional o clàssic en què es calcula la naturalesa de les energies presents a cadascun dels diferents sectors direccionals de l’espai en qüestió. Per fer-ho es parteix de dues dades bàsiques: la data de naixement de l’habitatge i els graus exactes de l’orientació cardinal de la seva façana.

Fengshui a banda, un apunt. La majoria, que no tots, dels successos inexplicables (segons els coneixements científics) que s’esdevenen són causats de forma inconscient per algun dels seus habitants.

Almenys això és el que sostenen els membres experts del Grupo Hepta (grupohepta.com), un equip format per professionals de diferents disciplines que es dedica a la investigació dels fenòmens paranormals des del 1987. Va ser fundat pel religiós José María Pilón i treballa de forma altruista.

De tota manera, com va escriure Charles Dickens, “tota família d’importància té dret a un fantasma”.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 10 de març del 2023

Feng Shui: Dormitoris de capçalera

Segons els principis més bàsics del fengshui, tots els llits han de disposar de capçal.

I és que, de forma simbòlica, aquest equival al que s’anomena “la tortuga”, un dels 5 animals celestials amb els quals treballa l'Escola de la Forma o Paisatge, una de les que conformen l’escola Clàssica o Tradicional. Representa la protecció que sempre hi ha d'haver al darrera d'un edifici o d’una persona en un interior.

Una bona tortuga, sòlida i protectora, equival a estabilitat i seguretat. És per això que al darrere d’una construcció cal quelcom que  l'empari -una muntanya sense perill de desprendiments, un grup d'arbres, edificis una mica més alts- i que s’aconsella no seure o dormir d'esquena a una porta. De la mateixa manera, es necessita un bon raspatller en una cadira o un capçal al llit.

Això ens ajuda a sentir-nos protegits i segurs i a no desgastar la nostra energia que, inconscientment, perdem quan seiem o descansem en situacions poc favorables, les quals desperten el nostre instint primitiu i subconscient i ens fan estar més alerta del que sembla.

Aquestes són algunes de les tendències de moda pel que fa a capçals:

- Encoixinats.

- Amb funda, molt pràctics a l’hora de mantenir-los net.

- Fets de fibres naturals i/o reixeta.

- Capçals a mida. Aquí s’ha de tenir cura que no siguin del tipus prestatge, ja que això esdevé massa pes energètic sobre els caps dels dorments.

- Grans i/o amb “orelles”. Val a dir que tot, en fengshui, ha de ser proporcionat i un capçal excessiu suposa massa pes al damunt.

En canvi, no es porten els capçals:

- Amb tapisseria estampada.

- De fusta fosca.

- Del tipus “cortina”.

- De forja, també desaconsellables des del punt de vista de la salut, ja que els metalls es carreguen d’electricitat estàtica que passa als cossos dels qui hi descansen.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 3 de març del 2023

Feng Shui: Animals mítics

Segur que associeu els protagonistes de la imatge que acompanya aquest article amb els restaurants xinesos. Es tracta dels anomenats “Pi Yao” o “Pi Xiu”, una barreja alada de gos i lleó. El folklore xinès els atorga la capacitat de portar bona sort i per això els col·loquen a l’entrada.

En fengshui també tenen la seva utilitat. Se’ls fa servir per neutralitzar l’energia del Tai Sui, una de les anomenades “afliccions anuals”. Es troba al sector direccional regit per l’animal de l’any xinès. Sempre coincideix amb la ubicació del planeta Júpiter. Enguany es troba al sector Est, que correspon al conill.

Els mestres aconsellen que allà on cau no s’hi facin reformes ni es foradi la terra; és a dir, que no es faci gran terrabastall; en definitiva, que no se’l molesti.

Segons la tradició, cal posar-hi bé dos Pi Yao bé dos Chi Lin, que també són criatures llegendàries amb cap de drac, escames de peix i cos de cavall. De totes dues menes se’n troben de mida petita, com de figureta decorativa. No us imagineu pas els de gran tamany que observareu a la porta d’alguns establiments.

Amb un enfocament més modern, però, es recomana tan sols posar alguna cosa nova mirant en aquesta direcció.

Una altra de les afliccions anuals és el Sui Po, al sector oposat al Tai Sui. Per tant, aquest any se situa a l’Oest. Tampoc no hi resulten adequades les reformes o similars. Es pot neutralitzar mitjançant els animals mítics esmentats o afegint a la decoració una safata de rodona de metall daurat o de color bronze.

I, per acabar, un darrer consell. Els Chi Lin i els Pi Yao mai no s’han de situar ni arran de terra (és a dir, els cal un pedestal) ni tampoc en cuines i banys.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com