Segons la medicina xinesa tradicional, el fetge és el gran protagonista de la primavera, ja que l’energia d’aquest òrgan, la fusta, és la mateixa que la d’aquesta estació.
Es pot comparar el fetge a un general de l’exèrcit: lidera les forces defensives; quan hi ha pau, entrena els seus homes perquè estiguin forts; quan arriba la guerra, mobilitza molts recursos de forma ràpida; i té molt de caràcter.
Amagatzema i regula la sang; comunica les activitats funcionals de l’organisme; controla tendons i lligaments i es reflecteix als ulls. Hi ha, doncs, una relació molt estreta entre fetge i visió. També la melsa es troba connectada amb el fetge.
A nivell emocional es vincula a la ira, a la depressió i, també a l’estrés. Aquest darrer, tot i que no es pot considerar una malatia, esdevé el brou de cultiu ideal de moltes malalties. Amb ell, el pols s’accelera, la pressió arterial puja, les hormones s’alteren i el sistema immunitari es debilita.
Una persona amb els nervis a flor de pell conté l’element fusta hiperactiu. Si això perdura en el temps, acaba provocant la saturació del fetge i, tot sovint, bruxisme i dolor. Aquest és una de les maneres com el cos activa un senyal d’alarma i de protesta quan les coses no van bé. La MXT el tracta amb acupuntura, reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut des de 1979.
Per tal de fugir de l’estrès, l’antídot és un estil de vida ordenat, tranquil, sense lluites ni tensions ni massa estímuls sensorials externs; és a dir, tot el contraria la vida de la major part de la població d’avui dia.
Hi ha una dita catalana que diu que qui poc reposa fa poca cosa.
Més articles sobre l'energia de la primavera en aquest enllaç.
fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada