La senyora Miranda Dickson ja feia alguns anys que vivia fora del seu país, quan, l’any 2021, va decidir tornar a Edimburg. Allà hi tenia una bonica casa d’estil georgià que va decidir reformar perquè fos més alegre sense perdre el seu estil. I va pintar la porta principal de color rosa, la qual podeu veure a la imatge.
Cal afegir que aquest edifici es troba a New Town, una zona elegant de la capital escocesa que, al 1995, la UNESCO va declarar Patrimoni Mundial i, en conseqüència, es troba subjecta a algunes normes restrictives.
És per això que l’Ajuntament d’Edimburg va demanar a la senyora Dickson que tornés a pintar-la d’un dels colors admesos per la regulació; això és, tons foscos de vermell, gris, verd o negre. En cas contrari, hauria de fer front a una multa de fins a 20.000 lliures. Ella va optar pel verd.
Aquesta història ens pot fer reflexionar sobre el fet que, quan fem modificacions a l’exterior de casa nostra, potser cal pensar més en les persones que la veuran que no pas en nosaltres.
Encara que sembli que no pot ser, hi ha gent que construeix amb el primer objectiu de fer la punyeta a algú altre. És el que s’anomena “spite houses”, que vol dir “cases del despit”. En canvi, en una ocasió vaig sentir explicar una anècdota situada en algun punt d’Holanda en què un home amable va demanar al seu veí del davant de quin color volia que pintés la façana, ja que aquest últim era qui la veuria més.
Cases a banda, aquestes històries esdevenen una metàfora de com les persones tracten entre elles. N’hi ha que tenen en compte les altres i d’altres que no. No us ha passat mai que algú hagi decidit de forma unilateral què és el millor per a vosaltres sense tenir en compte la vostra opinió?
Tot sovint la solució estaria en la comunicació conscient, però no tothom s’hi troba en sintonia.
fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com