Hi ha dues afirmacions que ningú no posarà en dubte: un dia naixem i un altre morirem. La “vida”, allò que transcorre entremig, tot sovint se’ns escapa mentre, com va dir John Lennon, fem altres plans. Aquests gairebé mai no contemplen la mort que, en la nostra societat, és un tabú, com si no parlar-ne la fes desaparèixer.
Amb la celebració de Tots Sants a la cantonada, esdevé una bona ocasió per parlar de les diferents tradicions arreu del món, a banda de la nostra, que tenen a veure amb el culte als difunts i que se celebren entre el 31 d’octubre i el 2 de novembre.
El Samhain és una festa d’origen celta que marcava el final de l’època de collita i anticipava el període fosc de l’hivern. Es creia que en aquesta època s’obrien les portes del més enllà, hi havia qui es disfressava de déu o de fades i anava de casa en casa per rebre ofrenes i es feien servir naps tallats com a fanalets. És l’origen de l’actual Halloween, el nom del qual ve de la frase “All hallows eve” (“vigília de tots els sants”).
A la Xina i a d’altres punts d’Àsia, la festa de Zhongyuan o “dels Fantasmes” correspon a un mes sencer dedicat a honorar els avantpassats i alleujar el seu sofriment. En acabar s’encenen llanternes d’aigua per assenyalar a les ànimes el camí de retorn. Al Japó hi ha una festa semblant, la Festa del Bé, que dura tres dies.
A Cambodja, durant el Pchum Bem, els monjos canten dia i nit com a preludi de l’apertura de les portes de l’infern, la gent vesteix de blanc i ofereix aliment als difunts. A les dues Corees, el Chuseok serveix per agrair la collita i homenatjar els familiars que els han deixat. Al Nepal, al Gaijatra o “Festa de les Vaques” aquestes guien els qui acaben de traspassar.
A Mèxic, el Día de los Muertos és, potser, l’enfocament més alegre d’aquesta celebració universal. Us recomano que, si en teniu ocasió, passeu una bona estona gaudint amb la pel·lícula Coco, una producció Disney de 2027 ambientada en aquesta festa, que no us deixarà indiferents.
fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com