Translate

divendres, 9 d’agost del 2024

Més enllà del Feng Shui: Els pulmons de la terra

Quan Martin Luther King va dir “si sabés que el món s’ha d’acabar demà, jo, avui, encara plantaria un arbre”, no s’havia publicat l’estudi The role of urban trees in reducing land surface temperatures in European cities a la revista Nature. I és que no va ser fins l’any 2021 que Jonas Schwaab, de l’Institut de Ciències de l’Atmosfera i el Clima de l’Escola Politècnica Federal de Zurich (Suïssa), juntament amb d’altres científics, va donar a conèixer les seves conclusions sobre el paper dels arbres urbans en la reducció de la temperatura de la superfície terrestre a les ciutats.

A partir de dades obtingudes de satèl·lits, aquest equip d’investigadors va comparar les diferències de temperatura entre les àrees urbanes amb arbres, els espais verds sense arbres i les zones edificades de vora tres-centes ciutats europees. Segons la seva anàlisi, els arbres poden contribuir a reduir fins a 12ºC, a l’estiu, la temperatura del terra exposat al sol.

No s’han d’oblidar tampoc altres beneficis que els arbres ens ofereixen:

- Transformen el CO2 de l’atmosfera en carboni, que resta emmagatzemat al sòl, al mateix temps que alliberen oxigen.

També absorbeixen contaminants com l’òxid de nitrogen, l’amoníac o el diòxid de sofre.

- Esdevenen un aïllant natural als anomenats “sostres verds”, cobertes vegetals al capdamunt dels edificis que contribueixen a disminuir el consum d’electricitat en reduir l’ús de ventiladors i aires condicionats.

- Estalvien aigua ja que la seva ombra provoca una evaporació més lenta.

- Filtren la pluja, que tot sovint cau amb contaminants derivats del fòsfor i del nitrogen.

- Contribueixen a l’augment de la biodiversitat perquè són hàbitat i aliment per a la vida silvestre (aus, insectes, etc.)

Redueixen l’erosió dels terrenys, els reforcen i n’augmenten la fertilitat.

No endebades algú va dir una vegada que el veritable sentit de la vida és plantar arbres a l’ombra dels quals no esperem seure.

Més sobre arbres en aquest enllaç.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 2 d’agost del 2024

Més enllà del Feng Shui: Dits màgics

Heu sentit mai a parlar de mantres, sutres i mudres? Tots ells són termes provinents del sànscrit i, per tant, de la cultura índia. Avui em fixo en el darrer dels tres. Es pot traduir per “segell" i defineix una gran varietat de gestos simbòlics que es fan amb els dits de les mans, presents a diferents cultures i entorns, des de l’hinduisme i el budisme fins al ioga, algunes arts marcials, danses tradicionals i arts plàstiques religioses. No endebades, des de l’antiguitat s’atorga a les mans un gran poder curatiu. Fins i tot, hi ha experts que afirmen que l’ús dels mudres es remunta a l’antiga civilització egípcia.

No es tracta de postures triades a l’atzar sinó posicions sorgides després de molts anys d’experimentació. A la pràctica del ioga i de la meditació ajuden a transformar l’energia del nostre cos per elevar-la i proporcionar-nos benestar. Poden ajudar a millorar la concentració i la relaxació així com la salut en general.

A continuació us en descric tres dels més habituals:

Chin (o Gyan) mudra: És el que practica la noia de la imatge que acompanya aquest article. Es fa unint els dits índex i polze i s’utilitza molt a l’hora de meditar perquè ens connecta amb la terra, amb els nostres orígens i amb la nostra essència.

Abhaya mudra: Es tracta d’un dels més coneguts. Consisteix en mostrar el palmell de la mà dreta una mica elevada. Es troba molt a la iconografia religiosa, tant a la cristiana com a la budista. Significa pau, serenor i coratge.

Anjali mudra: Resulta d’ajuntar les mans a l’alçada del pit, com es fa tradicionalment per resar o, en algunes cultures orientals, per saludar. Representa la unió del costat dret i l’esquerre i, en conseqüència, l’equilibri de les energies del cos i de la ment.Als mudres, les mans manifesten una de les seves formes creadores. Us animo a provar-los.

Més sobre mudres, aquí.

www.montsemilian.com