Els catalans de soca-rel solem dir que el dia dels enamorats és Sant Jordi, però el que està clar és que a la resta del món l’amor se celebra el 14 de febrer.
Ara
bé, si la festa de Sant Jordi data de principis del segle XX, impulsada per l’esperit
de la Renaixença, la festa en honor de Sant Valentí es remunta a l’any 498,
instaurada pel papa Gelasi, tot i que no és fins al segle XIX que arriba el
costum d’intercanviar postals, flors o bombons.
Una tradició indica que Sant Valentí és el patró dels enamorats perquè havia casat parelles en secret després que el matrimoni fos prohibit per l’emperador Claudi II per tal de facilitar que els joves s’allistessin a l’exèrcit. Una altra assenyala que ho és perquè la seva festivitat coincideix amb el període de l’any en què els ocells comencen a aparellar-se.
Tanmateix, com passa amb d’altres dates assenyalades, venia per sobreposar-se a una celebració pagana. En aquest cas, a les Lupercals, dedicades a la fertilitat, en què se sacrificava alguna animal i els infants corrien a assotar les dones amb la pell de l’animal per afavorir-ne la fecunditat. Segons alguns experts, el seu nom fa referència a Lupus (llop) i és probable que en temps encara més antics se celebrés per evitar que els ramats fossin víctimes d’aquest animal. Tanmateix, segons d’altres, honorava la lloba que va nodrir Ròmul i Rem, els mítics fundadors de la ciutat de Roma.
Sigui
com sigui, les tradicions han acabat esdevenint mitjans per fer negoci (o per
gastar, segons es miri). Diu el refranyer català que l'amor i els diners mai no
poden amagar-se. Això, avui acabarà essent ben cert.
Com et pot ajudar el Fengshui amb la parella? Fes clic aquí.
www.montsemilian.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada