El arte de comunicar és un dels molts llibres escrits per Thich Nhat Hanh, monjo budista (1926-2022), a més d’activista per la pau, erudit, poeta, escriptor, promotor del budisme zen a Occident i considerat la segona autoritat mundial en budisme, després del Dalai Lama.
En aquesta obra breu reflexiona sobre com el que diem o escrivim i el que consumim (als mitjans, a les xarxes, etc.) nodreix o intoxica. També, sobre la importància de saber-nos comunicar amb nosaltres mateixos, tot connectant amb el nostre interior (el que ell en diu “tornar a casa”) i el nostre cos mitjançant la respiració i la pròpia escolta; en definitiva, a través de la consciència plena.
Connectar amb nosaltres mateixos ens ha de permetre poder-ho fer amb els altres i, per tant, comunicar-nos-hi. Les dues eines bàsiques que proposa són l’escolta compassiva i la parla bondadosa.
Segons ell, per assolir aquesta última, cal entrenar-la. Al budisme hi ha una pràctica anomenada “els deu camins del bodhisatvva”. Quatre dels deu fan referència a la parla bondadosa i fan així:
- Digues la veritat. No menteixis ni tergiversis la veritat.
- No exageris.
- Sigues coherent; és a dir, no parlis a una persona d’una manera i a una altra de forma totalment diferent per motius egoistes o per manipular.
- Fes servir un llenguatge pacífic. No utilitzis ni paraules ofensives o violentes, ni expressions cruels ni insults o condemnes.
L’objectiu de l’autor és ajudar a sobreposar-se a la frustració que se sent quan no s’aconsegueix transmetre el nostre missatge i adquirir les habilitats comunicatives necessàries per assolir la felicitat, sempre lligada, segons Thich Nhat Hanh, a la comprensió i a la compassió.
Més articles sobre Thicht Naht Hanh en aquest blog.
fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada