Translate

divendres, 14 d’octubre del 2022

Més enllà del Feng Shui: El mestre de les energies

L’element metall (dels cinc amb què treballa la metafísica xinesa: foc, terra, metall, aigua i fusta) és el que regeix la tardor. El pulmó i l’intestí gruixut en són els òrgans representatius.

Els pulmons governen l’energia defensiva, que circula per la pell, el límit entre l’individu i l’exterior; i, per descomptat, la respiració: allò que primer fem en arribar en aquest món i el darrer que deixem de fer quan en marxem. Es consideren l’òrgan més gran, perquè inclou tota la pell. Són el que s’anomena el “Mestre de les energies”. Es pot viure uns dies sense menjar però només uns minuts sense respirar.

Segons la medicina xinesa tradicional (MXT), les persones amb l’element metall equilibrat gaudeixen d’energia, vitalitat i ganes de viure; presenten una pell brillant, projecten una veu potent i s’adapten bé als canvis de temps.

En canvi, quan es troba desequilibrat, pateixen manca d’energia, tendència a la depressió i a l’apatia; tenen una constitució feble, la pell apagada i la veu cansada i són molt sensibles als canvis del clima.

Com deia en un altre article, una de les formes de regular la presència d’aquest element al nostre organisme passa per l’alimentació.

Sempre segons la MXT, els aliments que ingerim a la tardor han d’humitejar i netejar els pulmons, treure els vents i donar suport al sistema digestiu.

Per a això, cal evitar les begudes i les fruites estiuenques, com la síndria o el meló i, en canvi, consumir pomes, raïm, olives, castanyes, arròs integral, pastanagues, gingebre, rave picant, all, ceba, wasabi, llorer, tàperes, cardamom, canyella, porro, orenga, nou moscada, romaní, farigola i cúrcuma. També, cuinar al vapor, prendre més sopes i guisats i augmentar el consum d’oli.

Aquest coneixement és una nova oportunitat per reflexionar sobre si mengem per viure o si vivim per menjar.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada