Translate

divendres, 12 de gener del 2024

Feng Shui: La Casa Navàs, a Reus

Fa poc més d’una setmana vaig apuntar-me a una de les visites guiades a la Casa Navàs, a Reus. Com molts ja deveu saber, va ser construïda per Lluís Domènech i Montaner entre 1902 i 1907.

El matrimoni format per Joaquim Navàs i Josepa Blasco, que havia fet fortuna amb la venda al detall de teixits, va voler construir un habitatge que fos alhora botiga i que mirés a la plaça del Mercadal. I és que justament en aquest indret havia començat part del negoci, ja que Josepa Blasco hi havia tingut una parada.

Sense límit de pressupost, l’arquitecte i un nodrit equip d’excel·lents col·laboradors van poder dotar la construcció dels millors materials i d’uns dissenys espectaculars. Per exemple, els mobles i altres elements, com les làmpades, són obra de Gaspar Homar, un dels representants més genuïns del moviment modernista en el camp de la decoració.

Es podrien explicar moltes més coses de la Casa Navàs, però en vull destacar un parell que em van cridar l’atenció per la seva afinitat amb el fengshui.

La primera és que a tota la casa hi ha portes corredisses, insòlites en aquell moment a Catalunya. Sense cap mena de dubte, resulta una molt bona manera d’aprofitar l’espai. A més, i segons la tradició oriental, una porta que s’obre pot esdevenir una forma massa agressiva de moure l’energia i, en conseqüència, el que s’anomena una “fletxa enverinada”.

Una altra és que, així com tots els seus espais sobreïxen d’elements decoratius, el dormitori ens sorprèn amb les parets buides i els mobles justos. Si bé és cert que els llits compten amb un capçal i un peu molt treballats, amb marqueteria i pa d’or, quan un s’hi estira, queden fora de l’abast de la mirada. El fengshui diu que massa informació visual no ajuda a relaxar-se.

Si bé és cert que hi ha altres aspectes que no obtindrien pas el segell de bon fengshui, m’estimo més veure el got mig ple. Si no l’heu visitada encara, no us la perdeu, que paga la pena.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada