Translate

dimarts, 2 de gener del 2018

Més enllà del Feng Shui: La vida secreta dels arbres

Qui més qui menys, en aquest moment de l’any, gaudeix d’alguna estona per arraulir-se a la vora d’alguna font d’escalfor recomfortant i endinsar-se en una bona lectura. Per això vull fer una sèrie de recomanacions d’alguns llibres.

El d’avui, de Peter Wohlleben, porta el títol d’aquest article, amb l’epígraf “Descubre su mundo oculto: qué sienten, qué comunican”. Va ésser número 1 de vendes a Alemanya el 2015, s’ha traduït a 19 llengües i ja se n’han venut més de 300.000 exemplars en la seva edició en castellà (Obelisco).

L’autor va néixer a Bonn (Alemanya) l‘any 1964. La seva experiència professional com a agent forestal va transformar la seva visió del món dels arbres. De triar-ne els millors per ésser tallats a copsar els habitants del bosc des d’una altra perspectiva del tot diferent, ben bé com la de Jacques Costeau respecte dels de l’oceà. D’administrar-los per a la producció de fusta a conservar-los.

Al llibre tracta la seva organització i la connexió entre ells (per exemple, com ajuden els companys malalts), el perquè de les seves morts, la lluita dels plançons, la funció de les seves arrels i la dels fongs, entre d’altres.

Resulta molt interessant la seva aportació pel que fa a l’estudi de la comunicació entre els arbres. A continuació, una petita mostra.

A la sabana africana, les girafes s’alimenten de fulles d’acàcia. Tanmateix, només en mengen unes poques de cadascuna perquè l’acàcia, en sentir-se atacada, envia una substància tòxica a les seves fulles. Ara bé, les girafes no continuen menjant de les acàcies veïnes de la primera sinó d’aquelles que es troben a cent metres distància. I és que les acàcies emeten un gas (etilè) com a senyal d’alarma que fa que les properes es preparin i també enviïn substància tòxica a les seves fulles.


Si ens pensàvem que els humans érem el reis de les xarxes socials (i, per extensió, de la creació), ja veieu que potser no...

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada