Translate

dimarts, 1 de setembre del 2020

Feng Shui: Sidney Opera House

He dedicat els darrers articles a comentar diverse construccions d’arreu del món que han tingut en compte els principis del fengshui. Entre ells, el del Bank of China i el del Hong Kong andShangai Banking Corporation (tots dos a Hong Kong), la Torre Trump a Nova York i l’ampliació del Museu del Louvre a París.

Avui voldria parlar del fengshui de l’Òpera de Sidney però no perquè hagi tingut en compte aquesta disciplina sinó just el contrari. I, en aquest sentit, hi ha diversos aspectes a comentar.

Dissenyada per Jorn Utzon, es va inagurar l’any 1973 i va esdevenir una icona de la ciutat, representativa de l'arquitectura del segle xx. L'any 2007 va rebre el títol de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

El primer que cal destacar-ne són les seves formes angulars, les quals, segons els mestres xinesos, esdevenen “fletxes enverinades”; és a dir, energia agressiva envers el seu voltant i, per tant, manca d’harmonia.

Ara bé, tot i això,  aquestes formes corresponen a l’element foc (dels cinc amb què treballa la metafísica xinesa: foc, terra, metall, aigua i fusta) i aquest, entre d’altres, representa les arts escèniques, allò que té lloc dins d’aquest edifici.

Un altre punt que el fengshui no aprovaria és que una construcció en què predomina l’element foc estigui voltada d’aigua, ja que aquests dos elements es troben en conflicte.

Potser hauria estat bé ajardinar el seu voltant. Tot el que sigui vegetació pertany a l’element fusta i aquest és el que fa de pont entre aigua i foc i, per tant, equilibraria la situació. Així, l’aigua genera fusta i la fusta genera foc. Es passa, doncs, d’un cicle de control (en què un element en perjudica un altre) a un cicle de creació (en què un element n’alimenta un altre).

El fengshui sempre és harmonia i això és el que cal cercar.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada