Translate

dilluns, 27 de juliol del 2020

Feng Shui: Edificis amb fengshui a Hong Kong


Hong Kong és una de les ciutats en què la tradició del fengshui es troba molt arrelada. L’any 1985 s’hi va acabar un edifici, el del Hong Kong and Shangai Banking Corporation (HSBC, a la dreta de la imatge), que té en compte aquesta disciplina malgrat la resistència inicial del seu dissenyador, l’arquitecte Norman Foster, que, forçat per les circumstàncies, no va tenir més remei que acatar els seus principis.

Dos lleons a la seva entrada simbolitzen protecció i la plaça al seu davant, encarada al mar, garanteix que l’energia hi arriba per a ser retinguda i nodrir-lo. Es troba construït de manera que el seu interior queda completament il·luminat per la llum natural i el flux d’energia provinent de l’exterior s’hi mou amb fluïdesa i harmonia.

Al seu capdamunt, hi ha dos mecanismes que semblen dos canons. Per a saber què representen cal observar la seu del Bank of China (a l’esquerra de la imatge), dissenyada per I.M. Pei i acabada el 1989, una mostra del que no hauria de ser el fengshui que va ser molt criticada malgrat els intents d’assimilar-lo a la figura esvelta del bambú o a un coet a punt d’enlairar-se.

Aquesta construcció, amb les seves formes angulars, esdevé el que es coneix com a “fletxes enverinades” (energia agressiva que no és harmònica) contra els edificis propers. Un d’ells és, justament el del HSBC, al qual es van afegir les formes de canons com a “defensa” contra aquest “atac”.

Com a anècdota s’explica que, poc després que s’aixequés el gratacels del Bank of China, una de les empreses properes va fer fallida i el Governador, l’habitatge del qual correspon a la cúpula que es veu a la imatge, va morir.

Donats els desafortuntats incidents i les acusacions rebudes, es va intentar suavitzar la seva agressivitat tot afegint al seu entorn, vegetació i algunes fonts. I és que fengshui i “antifengshui” poden ser cares de la mateixa moneda.

Article relacionat: El fengshui i Donald Trump

fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada