Al Japó hi ha el costum de treure’s les sabates en arribar a casa. Per què? La tradició ve de lluny i es diu que, d’una banda, és per no embrutar els terres tradicionals, de teixit de bambú, difícils de netejar i, de l’altra, per seure sense entrebancs en la posició de seiza (això és, sobre els genolls amb les natges recolzades als talons).
Es pot dir, doncs, que es tracta d’una qüestió d’higiene i comoditat.
Sigui com sigui, hi ha res més brut que les soles de les sabates? Marc Patrick Taylor (científic ambiental en cap d’EPA Victoria i professor honorari de la Universitat de Macquarie, a Austràlia) i Gabriel Filipelli (professor del rectorat de ciències de la terra i director executiu de l’Institut de Resiliència Ambiental de la Universitat d’Indiana, als EUA) tracten aquest tema en un article publicat al butlletí de notícies The conversation sobre la salut de l’aire de l’interior dels espais tancats, en què es calcula que passem el 90% de la nostra existència.
Vet aquí algunes raons poderoses per canviar les sabates per sabatilles en arribar a la nostra llar. Un terç de la brutícia que entra en una casa prové de l’aire de l’exterior i del que s’acumula a les soles del calçat, en què hi viatgen patògens resistents als medicaments, residus cancerígens provinents de l’asfalt i productes químics usats en jardineria que afecten el sistema endocrí.
Així doncs fer servir a l’espai domèstic un calçat que no s’utilitzi mai a l’exterior es tracta un acte de salut preventiva.
Un truc que ens pot ajudar a implementar aquest bon hàbit és disposar d’un moble sabater a l’entrada o rebedor. Per descomptat que la casa esdevindrà més neta i potser els nostres peus cansats també ho agrairan.
fengshui@montsemilian.com
www.montsemilian.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada