Translate

divendres, 12 d’abril del 2024

Més enllà del Feng Shui: Un símbol japonès

El fengshui recomana posar un símbol de protecció al rebedor per deixar que les energies favorables hi arribin i perquè en filtri les negatives. Sense anar més lluny, bé que hem vist que les nostres àvies i mares posaven llorer o palma beneïts el Diumenge de Rams al darrere de la porta, oi? Doncs la cosa va per aquí.

Moltes persones no saben què posar-hi. El cert és que hi ha moltes possibilitats, segons les creences i les cultures. I avui n’he trobat un que prové del Japó: els Jizō. En teniu un a la imatge i en trobareu de decoratius.

Per als japonesos es tracta d’un ésser compassiu que ajuda, té cura i guia tothom, especialment els nens i nenes i els viatgers. A la pel·lícula d’animació El viatge de Chihiro, dirigida per Hayao Miyazaki el 2001, apareix a la meitat del camí del protagonista.

Si filem més prim, també és l’encarregat de protegir les embarassades i les ànimes dels infants malalts o que no han pogut arribar a néixer.

Hi ha una llegenda que explica que un matrimoni ancià i pobre treballava venent els barrets de palla que elaboraven. Quan va arribar el moment de celebrar l’Any Nou, no tenien ni un cèntim per comprar aliments. Així és que el marit va prendre cinc d’aquests barrets però no va aconseguir vendre’ls. Quan tornava, trist, a casa seva, va començar a nevar, va veure sis estàtues de Jizō completament cobertes per la neu i li van fer pena. Així és que les va cobrir amb els barrets. Com que no en tenia per a totes, es va treure el seu propi barret i va deixar-lo a la sisena estàtua. Ja a casa, a la nit, la parella va sentir un soroll a fora i, en sortir a veure què passava, va trobar, a la seva porta, arròs, peix, dolços i unes monedes d’or. Els Jizō els agraien així la seva bondat.

Si viatgeu a Japó, diuen que es poden veure a la muntanya Misen, a l’illa de Miyajima, i als camins del voltant de Kioto. Els pelegrins els fan tota mena d’ofrenes: barrets i bufandes perquè no tinguin fred i pitets perquè no s’embrutin amb les menges que dipositen als seus peus (creuen que el vermell allunya les malalties i els dimonis), joguines o similars.

Més sobre símbols de protecció en aquest enllaç

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada