Translate

divendres, 28 de juny del 2024

Més enllà del Feng Shui: Alimentació aiurvèdica

L’aiurveda és un sistema de medicina de l’Índia que classifica les persones segons la seva tendència energètica o dosha, que pot ser vata (aire i espai), pitta (foc i aigua) o kapha (aigua i terra). Cadascuna d’aquestes tipologies presenta unes característiques concretes que cal tenir en compte i una persona pot estar adscrita a dues alhora.

Pel que fa al temperament, els vata són inquiets, porucs, indecisos i intolerants quan es troben desequilibrats i condescendents, espirituals, creatius, intel·ligents, líders, artistes i filòsofs quan viuen en equilibri

Els pitta són, d’una part, exigents, irats, gelosos, agressius i arrogants i, de l’altra, adaptables, ambiciosos, sensibles, visionaris, compassius, líders, pioners i bons negociants.

Els kapha tendeixen a ser, d’una banda, depressius, passius, peresosos i cobdiciosos i, per contra, estables, calmats, dignes de confiança, bons administradors i bons pares.

Segons a quina, o quines, classificació pertanyem ens convé un tipus d’alimentació o una altra per assolir l’equilibri quan l’hem perdut.

La millor dieta reparadora per a les persones pitta consisteix en aliments dolços, sucs, amanides, llavors i infusions. Cal que evitin el picant, la cafeïna i les begudes alcohòliques.

A les kapha se’ls recomana els aliments amargs, les amanides, els llegums, els cítrics i se’ls aconsella que no cometin excessos a l’hora de menjar i que vagin amb compte amb la sal i amb el sucre.

A les vata se’ls prescriu menjar calent, com les sopes o cremes, aliments amanits amb oli i infusions.

Al capdavall, la paremiologia catalana afirma que el bon aliment fa tornar jove la gent.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 21 de juny del 2024

Més enllà del Feng Shui: Consells per a un estiu saludable

L’aiurveda és un sistema de medicina tradicional de l’Índia que es practica sobretot en aquest país i al Nepal. Es basa en la cura del cos per restaurar l’equilibri entre el físic, la ment i l’esperit mitjançant, entre altres coses, règims alimentaris, herbes medicinals, olis, massatges, ioga i meditació.

Divideix les persones segons la seva tendència energètica o dosha, que pot ser vata (aire), pitta (foc) o kapha (aigua i terra). Cadascuna d’aquestes tipologies posseeix unes característiques específiques que cal tenir en compte.

Avui comença l’estiu i la constitució pitta s’activa amb el sol. Quan aquesta energia es troba equilibrada ens porta a expressar-nos obertament, a mantenir-nos fidels a les nostres creences i a escoltar amb compassió. Per contra, si hi ha un desequilibri, la ira, la irritabilitat i les erupcions a la pell fan la seva aparició.

Algunes indicacions per mantenir aquest equilibri són:

- Practicar la respiració calmada acompanyada d’estiraments.

- Consumir aliments frescos com la síndria, el cogombre, les maduixes, els espàrrecs, les cols, el blat de moro, els espinacs  o la menta.

- No abusar de l’alcohol ni del cafè perquè augmenten l’energia calenta del cos.

- No excedir-se a l’hora de fer exercici i treball físic i intel·lectual.

- Meditar en silenci.

- Dormir molt. A l’estiu, es recomana anar a dormir d’hora i llevar-se també d’hora.

- Beure petites quantitats d’aigua sovint per mantenir la hidratació justa.

- Evitar treballar de nit.

No sempre resulta fàcil seguir aquests consells, però sí que us animo a fer tot el possible per gaudir de l’entrada a l’estiu i d’una bona revetlla de Sant Joan.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

divendres, 14 de juny del 2024

Astrologia xinesa: Cuina i horòscops

Hi ha alguns historiadors que diuen que cadascun dels dotze signes del zodíac xinès correspon a una mena d’aliments que s’oferia com a culte als avantpassats.  Sigui com sigui, en l’actualitat, als àpats de celebració de l’Any Nou Xinès mai no hi ha de mancar la representació de l’animal de l’any. De vegades es tracta d’algun aliment tallat com si fos una escultura i en d’altres ocasions, de pastissos decorats amb la figura en qüestió.

Enguany som a l’any del Drac, que és el rei de tots els animals aquàtics, per la qual cosa el més adequat era servir qualsevol mena de peix o de marisc. Una opció per als qui no mengen ni carn ni peix era la d’esculpir hortalisses, com a la imatge. D’altra part es veu que als banquets de casament xinesos és habitual que hi hagi dracs fets de cogombre i aus fènix fetes de rave gegant.

De fet, per a tots els animals s’estableix una correspondència vegetariana:

-        Rata: tòfones i castanyes.

-        Bou: productes lactis.

-        Tigre: col xinesa.

-        Conill: verdures de primavera.

-        Cavall: hortalisses de color vermell (tomàquets, pebrots) amb picant.

-        Cabra: amanida.

-        Mico: verdura amb una presentació molt elaborada.

-        Gall: bolets.

-        Gos: salsitxes vegetarianes (per exemple, de soia).

-        Porc: albergínies, cebes, gingebre

L’any vinent serà el de la Serp. A la cuina xinesa alguns plats elaborats amb la seva carn es consideren exquisits. A casa nostra potser ens vindrà més de gust l’anguila però tampoc no és un plat que agradi a tothom. He trobat en un llibre que afirma que la pasta bullida amb espinacs i verdures pot esdevenir un substitut adequat. Suposo que es pot comparar la pasta llarga amb les formes sinuoses d’un rèptil.

www.montsemilian.com