Translate

divendres, 28 de juny del 2024

Més enllà del Feng Shui: Alimentació aiurvèdica

L’aiurveda és un sistema de medicina de l’Índia que classifica les persones segons la seva tendència energètica o dosha, que pot ser vata (aire i espai), pitta (foc i aigua) o kapha (aigua i terra). Cadascuna d’aquestes tipologies presenta unes característiques concretes que cal tenir en compte i una persona pot estar adscrita a dues alhora.

Pel que fa al temperament, els vata són inquiets, porucs, indecisos i intolerants quan es troben desequilibrats i condescendents, espirituals, creatius, intel·ligents, líders, artistes i filòsofs quan viuen en equilibri

Els pitta són, d’una part, exigents, irats, gelosos, agressius i arrogants i, de l’altra, adaptables, ambiciosos, sensibles, visionaris, compassius, líders, pioners i bons negociants.

Els kapha tendeixen a ser, d’una banda, depressius, passius, peresosos i cobdiciosos i, per contra, estables, calmats, dignes de confiança, bons administradors i bons pares.

Segons a quina, o quines, classificació pertanyem ens convé un tipus d’alimentació o una altra per assolir l’equilibri quan l’hem perdut.

La millor dieta reparadora per a les persones pitta consisteix en aliments dolços, sucs, amanides, llavors i infusions. Cal que evitin el picant, la cafeïna i les begudes alcohòliques.

A les kapha se’ls recomana els aliments amargs, les amanides, els llegums, els cítrics i se’ls aconsella que no cometin excessos a l’hora de menjar i que vagin amb compte amb la sal i amb el sucre.

A les vata se’ls prescriu menjar calent, com les sopes o cremes, aliments amanits amb oli i infusions.

Al capdavall, la paremiologia catalana afirma que el bon aliment fa tornar jove la gent.

fengshui@montsemilian.com

www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada