Hi ha una porta ideal per a la gent que va de tort: la de la Barraca d’en Dalí. Es tracta d’una petita construcció de pedra amagada darrere el bosc proper a la Platja d’es Castell, a Palamós.
Salvador Dalí va pintar aquesta cabana, amb l’entrada esbiaixada i emmarcada de blanc, en una aquarel·la l’any 1948 i un seu amic, Albert Puig Palau (1908-86), la va fer realitat. Puig Palau fou empresari, mecenes, intel·lectual i promotor cultural. A ell devem haver posat la Costa Brava al mapa internacional. Joan Manuel Serrat li va dedicar la cançó Tío Alberto, inclosa a l’àlbum Mediterráneo.
La va
construir amb la idea que Dalí disposés d’un taller on treballar tranquil. Tanmateix,
tot i que el pintor hi va ser en algunes ocasions, ni hi va crear mai res ni li
va agradar prou com per fer-lo deixar Port Lligat.
Val la pena, però, tornar a Puig Palau i a la història de la finca. Adquireix Mas Juny (en origen coneguda com Mas Crispí) i les terres del seu voltant l’any 1940. En aquest entorn aixecarà la Cabana d’en Dalí. La finca compta amb una torre de defensa circular i molta història, ja que va ser adquirida per Josep Maria Sert als anys vint del segle passat i va esdevenir punt de trobada de personalitats de renom mundial, com Coco Chanel, Marlene Dietrich o Luchino Visconti. D’aquesta època data un accident fatal i escandalós en què morí el cunyat de Sert i una baronessa de la família Thyssen-Bornesmiza, a bord d’un Rolls-Royce que va emprendre el seu camí des del Mas Juny. L’anècdota donaria per a un altre article.
Amb Puig Palau la casa també s’omple de personatges famosos. Des de Josep Pla fins, amant com era del flamenc i dels toros, Manolete, Carmen Amaya, Lola Flores i Manolo Caracol. Ells ja no hi són però la cabana, buida, i la porta encara sí. Imagineu què n’opina el fengshui, d’una entrada així. Per descomptat que el seu simbolisme no resulta adequat. Representa que es va de tort. Què no haurà vist aquesta porta!
Més sobre portes, en aquest enllaç.
www.montsemilian.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada