Translate

divendres, 25 d’octubre del 2024

Més enllà del Feng Shui: Sincronitzem els nostres rellotges

Hi ha dos dies l’any que no duren 24 hores i un el viurem aquest cap de setmana. Demà, a la nit de dissabte a diumenge haurem d’endarrerir el rellotge per encetar l’horari d’hivern. Així doncs, a les 3 de la matinada seran les 2 i el dia 26 tindrà una hora més.

A l’Estat Espanyol, abans de l’1 de gener de 1901, l’hora oficial era la del Meridià de Madrid (3º 41’ Oest). Tanmateix, a partir de les 00:00 hores d’aquest dia s’adopta l’hora del Meridià de Greenwich (0º), que equival a la zona d’Europa Occidental. El 15 d’abril de 1918 s’introdueix per primera vegada l’horari d’estiu o DST (de l’anglès Daylight Saving Time), que consisteix en avançar una hora el rellotge durant els mesos estiuencs.

A partir del 16 de març de 1940, a les 23:00 hores, es començar a seguir l’hora del Meridià 15º Est, que correspon a Centre Europa. Amb això, s’avança una hora de forma permanent durant tot l’any.

L’horari d’estiu ha anat variant segons les èpoques. El 2018 la Comissió Europea va aprovar-ne l’eliminació per al 2019. Tanmateix, ara per ara,  estem com estem i haurem de seguir amatents a com afecte els nostres ritmes biològics. La cronobiologia, que els estudia, diu que l’alteració d’aquests cicles pot derivar en malaltia. Cal que tinguem cura, per tant, del nostre rellotge intern, encarregat de controlar els patrons del somni, la conducta alimentària, la secreció d’hormones, la tensió arterial i la temperatura corporal.

Què podem fer per adaptar-nos millor al canvi d’hora?

- Adaptar les hores de menjar de mica en mica.

- Fer exercici.

- Ajustar l’horari del son de forma gradual i mantenir una rutina saludable: evitar migdiades llargues, exposar-nos més a la llum natural i menys a les pantalles (mòbil, etc.) abans d’anar a dormir, sopar lleuger, dormir a fosques.

En definitiva, sincronitzar tant els rellotges de fora com el de dins.

www.montsemilian.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada