Translate

divendres, 20 de desembre del 2024

Més enllà del Feng Shui: Energia nova

El solstici d’hivern arribarà demà dissabte a les 10:30 hores. A l’hemisferi nord, el sol assolirà el punt més baix i viurem el dia més curt de tot l’any. D’ara endavant, els jorns començaran a allargar-se de mica en mica. Ja ho diu el refranyer català: “Per santa Llúcia, allarga un pas de puça, per Nadal, un pas de pardal, per sant Esteve, un pas de llebre, per Any Nou, un pas de bou, pels Reis, un pas d’anyell, i per sant Antoni, un pas de dimoni”.

Aquest moment de l’any ha estat i és celebrat a moltes cultures. A l’antiga Xina, durant el regnat dels emperadors de les dinasties Ming i Qing (1360-1912), adoraven el Cel i els avantpassats i anaven al Temple del Cel per retre homenatge als ancestres i pregar per a les collites, la pau i la prosperitat.

Les cultures germànica i escandinaves van instaurar el Yule, que es va anar ampliant fins a durar 12 dies, un període considerat sagrat perquè transcorre entre el solstici i l’inici del nou any. Part de la tradició consistia a cremar un tronc i escampar-ne les cendres pels camps com a símbol de fertilitat. D’aquí prové el dolç tronc de Nadal.

Les Saturnals romanes van esdevenir el Nadal. Aquestes festes se celebraven sota la llum de torxes i espelmes per acomiadar el període més fosc de l’any i donar la benvinguda al naixement del Sol el 25 de desembre, data del solstici segons el calendari julià. Durant set dies, es menjava i bevia de forma abundant amb motiu de l’acabament de les tasques al camp i la sembra d’hivern.

Hi ha una meditació taoista que aprofita l’energia nova del solstici d’hivern. Serveix per acomiadar, amb agraïment per tot el que ens ha portat i els aprenentatges rebuts, l’energia de l’any que és a punt de finalitzar. També per plantar les llavors dels nous propòsits. Desitjo que aquesta energia us sigui propícia.

www.montsemilian.com

dissabte, 14 de desembre del 2024

Més enllà del Feng Shui: Pal de paller

L’esquena és una part fonamental del nostre cos, ja que no només ens permet mantenir-nos drets i en moviment, sinó que també juga un paper important en el nostre benestar general. Mantenir una esquena saludable resulta essencial per a la nostra qualitat de vida, ja que una columna vertebral en bon estat influeix directament en el nostre confort físic, les nostres funcions motrius i fins i tot la nostra salut mental.

Quan passem moltes hores davant de l'ordinador o realitzant tasques repetitives, com és habitual a moltes feines d’oficina, l’esquena sovint pateix tensions. La postura inadequada, l'estrès i romandre massa temps en la mateixa posició poden causar rigidesa muscular, mal d’esquena i fins i tot problemes més greus com hernies discals o ciàtica.

Una esquena saludable no només afavoreix el moviment i la flexibilitat, sinó que també contribueix al bon funcionament dels òrgans interns, ja que la columna vertebral protegeix la medul·la espinal, que és el canal de comunicació entre el cervell i la resta del cos. Quan hi ha disfunció a l'esquena, es poden veure afectades altres parts del cos, com el sistema digestiu o respiratori, ja que els nervis de la columna vertebral tenen un impacte directe en aquestes funcions.

Per això, és fonamental integrar hàbits que la protegeixin i la mantinguin forta i flexible. Fer exercicis de relaxació i enfortiment muscular, ajustar la postura en el lloc de treball i dedicar temps a realitzar estiraments específics pot ajudar a prevenir dolors i tensió i a millorar la nostra qualitat de vida. Quan el cos es relaxa i les tensions es dissolen, la nostra capacitat de concentració millora i el nostre benestar emocional augmenta.

Hi ha molts exercicis per estirar l’esquena que podem fer a la feina. Per exemple, seure en una cadira amb l’esquena recta i alçar els braços cap al sostre tot imaginant que sostenim una tovallola enrotllada. O girar el cap mirant d’esquerra a dreta i de dreta a esquerra, dolçament, al ritme de la respiració. Al capdavall, l’esquena és el nostre pal de paller.

www.montsemilian.com

dijous, 5 de desembre del 2024

Més enllà del Feng Shui: Pauses curatives

L’estrès laboral és una epidèmia reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Segons el material formatiu de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) aquesta problemàtica presenta símptomes de tota mena (psicosomàtics, emocionals i conductuals), com cansament, insomni, taquicàrdia, palpitacions, hipertensió, mal de cap, dolors musculars, manca de concentració i de memòria, irritabilitat, baixa autoestima, absentisme laboral i abús de substàncies com el cafè, el tabac, l’alcohol o els ansiolítics.

Proposa algunes mesures preventives i afirma que un factor important és la necessitat d’incorporar nous hàbits que poden solucionar els problemes de salut física i mental ocasionats per l’estrès. Tot i que no els detalla, avui us en vull proposar un de fàcil: practicar “mindfulness” a la feina o, dit d’una altra manera, posar consciència en el moment present amb algunes pràctiques molt senzilles.

Això ens ajudarà a:

-        Reduir l’ansietat.

-        Incrementar l’autoestima.

-        Millorar la capacitat de memorització i retentiva.

-        Gestionar millor els contratemps.

-        Augmentar l’empatia vers la resta de companyes i companys.

El primer pas, ésser conscients de la nostra respiració. Ho podem intentar no sols a la feina sinó també a casa, al cotxe, al transport públic o en un sala d’espera.  Com? Molt fàcil. Seiem i durant només dos o tres minuts mirem un rellotge i respirem al mateix ritme que transcorren els segons.

Un altre exercici consisteix a descansar la vista, a la qual potser exigim massa durant hores: escrivint, llegint, conduint, mirant la pantalla del mòbil o de l’ordinador. Cal relaxar els ulls. Ho podem aconseguir tan sols obrint i tancant-los de forma lenta tot seguint el ritme de la nostra respiració: durant un minut, primer agafem aire/tanquem els ulls, després exhalem/obrim els ulls i tornem a començar.

Aquestes dues pràctiques relaxen cos i ment mentre centrem l’atenció en alguna cosa externa a la nostra problemàtica.

www.montsemilian.com

Més sobre meditació a la vida diària, aquí