Translate

dijous, 5 de desembre del 2024

Més enllà del Feng Shui: Pauses curatives

L’estrès laboral és una epidèmia reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Segons el material formatiu de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) aquesta problemàtica presenta símptomes de tota mena (psicosomàtics, emocionals i conductuals), com cansament, insomni, taquicàrdia, palpitacions, hipertensió, mal de cap, dolors musculars, manca de concentració i de memòria, irritabilitat, baixa autoestima, absentisme laboral i abús de substàncies com el cafè, el tabac, l’alcohol o els ansiolítics.

Proposa algunes mesures preventives i afirma que un factor important és la necessitat d’incorporar nous hàbits que poden solucionar els problemes de salut física i mental ocasionats per l’estrès. Tot i que no els detalla, avui us en vull proposar un de fàcil: practicar “mindfulness” a la feina o, dit d’una altra manera, posar consciència en el moment present amb algunes pràctiques molt senzilles.

Això ens ajudarà a:

-        Reduir l’ansietat.

-        Incrementar l’autoestima.

-        Millorar la capacitat de memorització i retentiva.

-        Gestionar millor els contratemps.

-        Augmentar l’empatia vers la resta de companyes i companys.

El primer pas, ésser conscients de la nostra respiració. Ho podem intentar no sols a la feina sinó també a casa, al cotxe, al transport públic o en un sala d’espera.  Com? Molt fàcil. Seiem i durant només dos o tres minuts mirem un rellotge i respirem al mateix ritme que transcorren els segons.

Un altre exercici consisteix a descansar la vista, a la qual potser exigim massa durant hores: escrivint, llegint, conduint, mirant la pantalla del mòbil o de l’ordinador. Cal relaxar els ulls. Ho podem aconseguir tan sols obrint i tancant-los de forma lenta tot seguint el ritme de la nostra respiració: durant un minut, primer agafem aire/tanquem els ulls, després exhalem/obrim els ulls i tornem a començar.

Aquestes dues pràctiques relaxen cos i ment mentre centrem l’atenció en alguna cosa externa a la nostra problemàtica.

www.montsemilian.com

Més sobre meditació a la vida diària, aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada